Motru, înfrumusețat de un miner pensionar pe cheltuiala lui!

452

Pasiune mai puțin obișnuită pentru un fost ortac din zona Motru, care, după închiderea subteranului, a încercat să își găsească un hobby care să îl ajute să îi treacă mai repede timpul petrecut acasă. Așa a ajuns bărbatul să se apuce de cultivat flori pe străzile din oraș, inițial el apucându-se să înfrumusețeze doar zona din apropierea blocului său.
Petre Ciolacu și-a descoperit însă o adevărată pasiune și a ajuns repede să pună la punct stradă după stradă, uimindu-și vecinii pentru abnegația cu care se implică în munca respectivă.
„Sunt obișnuit cu munca pentru că am lucrat atâta timp în subteran și mie nu îmi vine să stau o clipă. Nu îmi plăcea cum era intrare la bloc și așa m-am apucat să vopsesc prima dată băncile de la intrare. Apoi am pus flori în grădinița din fața blocului și am văzut că sunt frumoase. Zona era meu admirată de trecători și am gândit atunci să fac și în spatele blocului, după care am luat-o pe stradă în sus, am dat roată pe la blocul celălalt și m-am tot dus de am ajuns să am peste 700 de trandafiri butășiți și plantați de mine, plus alte mii de flori pe care le-am pus din banii mei. Mi-a plăcut să fac locurile să fie frumoase”, spune fostul ortac.
Locatarii din zonă, cei mai mulți, îl apreciază pe Petre Ciolacu pentru munca lui, însă sunt suficient de mulți și cei care găsesc nod în papură și îl critică pe bietul pensionar. „Ar fi super-mișto dacă ar face mai mulți ce face nea Petrică pe aici, dar sunt mulți care stau la bere la terasă și îl comentează. Nici nu știi dacă e bine să pui mâna să muncești sau să stai la bere, cum fac ei. Florile și băncile vopsite de dumnealui sunt foarte frumoase și nouă ne plac foarte mult”, a spus unul dintre vecini, fostul miner fiind de acord că nu toată lumea iubește munca lui. „Am vecini care mi-au spus clar că nu îi interesează și nici nu mă ajută cu ceea ce fac eu. Sunt doamne din blocuri care mi-au cerut să merg să le pun și lor trandafiri și m-au ajutat astă vară să îi ud, dar pe cei mai mulți eu singur i-am udat. Am zeci de bidoane din astea de la apă pe care le duc la pompa de la spital, le umplu și apoi ud florile. Păi la ce secetă a fost în vară acum nu mai era pic de floare pe aici, dar, așa, uitați ce frumoase sunt”, a spus Ciolacu.
Motreanul e supărat că nici autoritățile locale nu l-au ajutat, el spunând că cei care se ocupă de curățenia din oraș i-au cerut motorină pentru a-i căra apă cu cisterna.
În ambiție, Ciolacu spune că la primăvară va planta flori până în fața sediului Primăriei pentru a demonstra că „se poate”. „Nu au vrut să îmi aducă un litru de apă. Le-am și spus că ei sunt o armată de angajați și nu fac nici pe jumătate din ce fac eu. S-au supărat pe mine, dar dacă mergeți la ei o să vedeți că sunt o grămadă de angajați. Mie nu mi-e ciudă de asta, dar, la câte flori am pus, puteau să mă fi ajutat măcar cu apă pe seceta din vară că trei luni de zile am cărat singur tone de apă ca să nu se usuce florile”, spune, cu amărăciune, fostul miner, viceprimarul din Motru, Tudor Dobrică, spunând că gestul acestuia este unul „lăudabil”, Petre Ciolacu putând fi considerat un exemplu.
Acum autoritățile locale analizează posibilitatea de a-i reduce bărbatului taxele și impozitele pe care le are de achitat la stat, tocmai pentru a-i stimula și pe alți localnici să se implice în astfel de activități menite să schimbe în bine fața orașului.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here