Minunea Făcătorului de Minuni

504
Numai azi nu-i 6 decembrie, mult aşteptata zi a scrutinului electoral pentru desemnarea preşedintelui României în următorii cinci ani. În realitate, va fi o zi despre care jurnalistul Ion Cristoiu avea o opinie la care subscriu în totalitate. I s-a acordat o importanţă prea mare alegerilor, deşi dorim mai multă stabilitate şi linişte.

Ideea lui Cristoiu era că există viaţă şi după 6 decembrie. Normal, nimeni nu l-ar putea contrazice şi nici n-ar avea argumente. Unul singur afirma, pe ton ultimativ, jucând totul pe-o carte, că se va retrage din viaţa politică de nu va câştiga. Ei, şi ce! Insul s-a dovedit prea adesea schimbător în afirmaţii şi răzgândac încât chiar nu merită să ne pierdem vremea cu el.

Iar România va rămâne tot o ţară membră a Uniunii Europene, iar regimul politic, ca şi până acum, semi-prezidenţial. Guvernul european ne va ghida prin directive, nu totdeauna obligatorii, dar oricum serioase atenţionări. Precum sunt şi vor mai fi canoanele acordurilor cu FMI ori Banca Mondială, de la care nu prea putem cârmi într-o parte sau în alta. Pătrunşi în sânul Comisiei Europei unite ne vom croi, sperăm, drumul spre lumină, din fundătura în care-am intrat. Mai ales în ultimii cinci ani, deşi toţi cei 20 de ani de democraţie nu ne-au dus pe direcţia cea bună.
România de după 6 decembrie mai are şi un comisar european pentru agricultură, în persoana specialistului Dacian Cioloş, fost ministru al Agriculturii româneşti. Atât de apreciat este specialistul român, încât francezii recunosc a nu avea altul mai valoros ca el. În vreme ce invidioşii britanici slujitori ai reginei îl cred francez, acuzând Franţa că ar avea doi comisari. Doar fiindcă Dacian e francofon, desigur. Iar dacă noi, românii, n-am izbutit până acum să accesăm fonduri europene nici pentru agricultură şi nici pentru alte sectoare ale economiei, să dea Domnul ca de azi încolo să avem mai mult curaj, mai multă determinare şi profesionalism în susţinerea proiectelor pentru care am putea accesa bani europeni. Pe care i-am cam pierdut până acum.
Relansarea economiei naţionale de guvernul promis până la Crăciun ar trebui să înceapă cu relansarea agriculturii, chiar din anul 2010. Mă rog, sunt şi alte domenii de interes. Numai să avem guvern legitim, nu ca în prezent, şi legi coerente.
*
Eu unul, recunosc, mi-am pus mari speranţe în ziua de 6 decembrie. O zi de sărbătoare, în care creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul Greciei, Rusiei şi al multor oraşe occidentale. Sfântul Nicolae este cunoscut ca unul ce face nu mai puţin decât vreo 21 de miracole, fiind apreciat pentru credinţa, zelul şi dragostea pentru semeni, mai ales pentru copii. Dar să-l lăsăm pe Moş Nicolae, cel din visele copiilor.
Sfântul Nicolae a moştenit o mare avere şi a folosit-o în scopuri umanitare, ajutându-i pe cei nevoiaşi. Ocrotitor al Greciei fiind Sfântul Nicolae, nu este lipsit de interes să amintim că la greci este obligatorie prezenţa la vot, prin lege. La noi, la români, nu s-a adoptat o asemenea lege, deşi mai sunt şi alte ţări cu astfel de practici. Totuşi, după ce o parte dintre alegători vor participa la sfânta liturghie a duminicii în care cade Sfântul Nicolae, cu siguranţă mulţi dintre aceştia îşi vor purta paşii spre secţiile de votare. Pătrunşi de gândul cel bun şi dornici ca Sfântul Nicolae să-i ajute şi să ne ajute printr-o minune numai de el ştiută spre a ieşi la acest al doilea tur al alegerilor prezidenţiale exact alesul dorit.
Cum spuneam, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, datorită multelor minuni săvârşite în timpul vieţii, cât şi după moartea sa, fiind supranumit din acest motiv şi “Făcătorul de Minuni”. Ne rugăm Sfântului Nicolae ca, duminică seara, exit-poll-urile să nu ne dea emoţii şi să-l anunţe câştigător pe acela care are în programul său politic şi soarta mai bună a celor nevoiaşi.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here