MINCIUNĂ LA NIVEL ÎNALT: Ministerul Sănătății nu a finalizat controlul la Spitalul Târgu-Jiu!

3061

*A MINȚIT ministrul Pintea? Concursurile penale, de neoprit: mură-n gură pentru procurori!

Este de-a dreptul halucinant cum au evoluat lucrurile la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu, de la finele lunii martie, atunci când ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și-a exprimat, public, nemulțumirile, în urma vizitei inopinate pe care a făcut-o la unitatea medicală, după scandalurile uriașe în care a apărut instituția, la începutul acestui an. Ministerul Sănătății i-a comunicat, oficial, deputatului liberal Dan Vîlceanu, pe 11 iunie a.c., că raportul de control nu este finalizat, în contextul în care, cu exact trei săptămâni înainte, ministrul Sorina Pintea declarase, în cadrul unei conferințe de presă, că ,,Am rezultatele controlului de la spitalul din Târgu-Jiu”. Cine minte, totuși, cu privire la raportul de control de la SJU Târgu-Jiu? În tot acest timp, în care oficialii Ministerului Sănătății o dau în bară, încercând să dreagă situația, adică să ascundă concluziile raportului, la unitatea spitalicească de la Târgu-Jiu șmenurile continuă ca și cum nici ministrul Pintea și nici Corpul de Control al acesteia n-au călcat prin instituție.

Oamenii lui Pintea,precum aghiasma: nu fac nici bine, nici rău. Nu fac nimic!
Raportul Corpului de Control al ministrului Sănătății este precum poezia lui Eminescu: ,,Era pe când nu s-a zărit / Azi o vedem, și nu e”! Au trecut exact trei luni de la vizita ministrului Sorina Pintea la SJU Târgu-Jiu și oficialii Ministerului Sănătății se contrazic, în mod flagrant, cu privire la concluziile controlului dispus la instituția condusă de Gigel Capotă.Cronologic, în data de 26 martie a.c., ministrul Sorina Pintea afirma, la Târgu-Jiu, că ,,Deși, începând de luni, Corpul de control al Ministerului Sănătății efectueză un control aici, am vrut să văd personal ce se întâmplă în acest spital. Pot să vă spun că o parte din problemele reclamate sunt reale…”. Ministrul Sănătății a promis că, în termen de o lună, va reveni la Târgu-Jiu pentru a prezenta concluziile controlului. ,,Voi reveni la Târgu-Jiu peste o lună, când voi primi raportul acțiunii de control care se desfășoară săptămâna aceasta la SJU Gorj”, a spus Pintea. Peste mai bine de o lună și jumătate, pe 16 mai a.c., ministrul Pintea, declara, într-o conferință de presă ținută la Ministerul Sănătății, că este foarte nemulțumită din cauză că primește în continuare reclamații legate de spitalul de la Târgu-Jiu, că a fost finalizat raportul Corpului de control, că știe ce trebuie făcut și că își va respecta promisiunea de a reveni la Târgu-Jiu pentru a anunța măsurile pe care le va dispune.,,Am rezultatele controlului de la spitalul din Târgu-Jiu. Am promis că mă voi întoarce să prezint acolo rezultatele controlului. Din păcate, nu am reușit să ajung – marți trebuia să fiu în Târgu-Jiu – pentru că a fost ședința de guvern și aveam acte normative pe ordinea de zi. Voi merge în Târgu- Jiu să prezint rezultatele controlului. Între timp, am mai primit reclamații. (…) probabil că cei de-acolo n-au crezut sau nu cred că mă voi reîntoarce, și au început să se întâmple alte lucruri”, a afirmat Pintea.La data de 11 iunie a.c., deci după 26 de zile de la declarația ministrului Pintea cum că are rezultatele controlului, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dan Dumitrescu, într-un răspuns la o interpelare a deputatului liberal Dan Vîlceanu, prin care solicita o copie a raportului de control și măsurile dispuse în consecință, precizează că: ,,Până la data prezentei, raportul nu a fost finalizat, astfel încât nu putem furniza informații la cele solicitate”.
Este evident că cei doi oficiali ai Ministerului Sănătății se contrazic în declarații și cel puțin unul dintre aceștia minte!Oricum, efectele trecerii celor din Corpul de Control al ministrului Sănătății prin unitatea condusă de Gigel Capotă nu se văd, atâta vreme cât, timp de trei luni, nu au fost în stare să screamă nici măcar o mărgică.

Procurorii, în vacanță! Tot timpul anului…
…altfel nu se explică lipsa de reacție a acestora în cazurile flagrante de trucare a unor concursuri de angajare la SJU Târgu-Jiu.Concret, Alice Andreea Deaconescu, fiica asistentei șefe de la Secția Medicală II, Violeta Murgășanu, și-a dorit să urmeze cariera mamei sale, așa că a încercat să intre în sistemul medical ca asistent, numai că, astrele și materia de studiu nu s-au aliniat, așa că a fost respinsă la trei concursuri. În ianuarie, anul trecut, a obținut doar 45 de puncte la proba scrisă a concursului pentru postul de asistent medical debutant în cadrul Secției de Ortopedie Traumatologie a SJU Târgu-Jiu. Exact același punctaj l-a obținut și în luna august, când a concurat tot pentru postul vacant de la Ortopedie, așa că, de fiecare dată, a fost declarată ,,respins”. În aceeași lună, a eșuat și în încercarea de a ocupa postul de asistent medical debutant la Chirurgie Generală I, însă nu a renunțat la a căuta un resort care s-o împingă în sistemul sanitar de stat.L-a găsit, după scurtă vreme în care a fost angajată la cabinetul medical privat al doctorului Marius Trancă, unde, Alice Deaconescu a fost remarcată de managerul SJU, Gigel Capotă, și detașată în cadrul Secției ATI II.
Dacă până în acest moment, Gigel Capotă a invocat Codul Muncii, cel puțin cu privire la detașarea acesteia, ulterior, când detașarea se apropia de final, iar postul a fost scos la concurs, în 9 mai a.c., condițiile impuse de comisia de organizare a concursului și aprobate de managerul SJU, frizează, grosolan, penalul.
Astfel, încălcând Ordinul nr. 1470 din 2011 al ministrului Sănătății în care se precizează că, vechimea minimă pentru ca un asistent medical să fie angajat în unitățile sanitare publice este de 6 luni, conducerea SJU a impus o condiție ilegală și discriminatorie conform căreia pot participa la concurs doar asistentele medicale cu cel puțin 6 luni vechime în specialitate, adică în ATI.Astfel, s-a ajuns în situația ca Alice Deaconescu să aibă o singură contracandidată la concurs, care, după proba scrisă nici nu s-a mai prezentat. În fine, pe 11 iunie, SJU a publicat rezultatele, iar Alice Deaconescu a fost declarată ,,admis”, după ce a obținut 70 de puncte la proba scrisă și 75 la interviu.
Nici doctorul Marius Trancă nu a fost lăsat pe dinafară de Capotă, așa că acesta este detașat în perioada octombrie 2018 – octombrie 2019, de la clinica sa din Craiova, Medical Plastic Aesthetics SRL, la Compartimentul Arși din cadrul Secției Chirurgie I. Postul a fost scos la concurs, în urmă cu două săptămâni, astfel că și medicul Trancă va deveni angajat, cu acte în regulă, al SJU Târgu-Jiu.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here