Microciparea câinilor gorjeni, întârziată

353

De la 15 martie, toţi proprietarii de patrupede au obligaţia să îşi înregistreze animalele în registrul naţional de evidenţă, înainte de scoaterea în spaţii publice a acestora. Măsura este impusă în contextul numeroaselor incidente în care oamenii au fost muşcaţi de câini sau în care patrupedele s-au încăierat între ele, provocându-şi diverse răni. Doar că această măsură întârzie să apară din cauza furnizorilor de microcipuri, anunţă reprezentanţii DSVSA Gorj.

“Conform normelor metodologice, microciparea câinilor putea să înceapă de 15 martie. Medicii veterinari de liberă practică au fost împuterniciţi la nivelul judeţului, au completat nişte documente pe care le-au înaintat preşedintelui colegiului medicilor veterinari. Acum, aşteaptă la nivel naţional furnizarea de microcipuri pentru că acestea nu se fabrică în România, medicii trebuie să folosească microcipuri care sunt conform legislaţiei europene. Din informaţiile pe care le deţin nu sunt stabiliţi furnizorii la nivel naţional de aceste microcipuri, din această cauză probabil se va întârzia şi cu microciparea”, a precizat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.
În cazul câinilor nou-născuţi, înregistrarea şi microciparea se face în termen de 90 de zile de la fătare. Deţinătorii de câini trebuie să îşi microcipeze patrupedele şi să le înregistreze în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS) până la 1 ianuarie 2015. După această dată, cetăţenii care nu îşi înregistrează câinii riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei. De anul viitor, câinii neidentificaţi şi neînregistraţi de pe spaţiile publice vor fi consideraţi câini fără stăpân.

Notificări către medicul veterinar
Proprietarii de câini au obligaţia să notifice medicul veterinar, în termen de şapte zile, despre vânzarea animalului, cumpărarea, pierderea, dispariţia, donaţia şi moartea lui. Spre exemplu, în cazul vânzării sau donării câinelui, atât fostul, cât şi noul deţinător al câinelui au obligaţia să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze în acest registru schimbarea datelor proprietarilor şi noua adresă.
Pe de altă parte, la găsirea unui câine pierdut, persoanele respective au obligaţia să anunţe cea mai apropiată secţie de poliţie sau serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înfiinţat la nivelul unităţii administrativ teritoriale pe a cărui rază a fost găsit câinele, în vederea depistării şi anunţării proprietarului.
Câinii care au deja microcip, dar care nu corespunde standardelor comunitare actuale vor fi reînregistraţi şi li se vor emite noi carnete de sănătate. Totodată, până la 1 ianuarie 2015 vor trebui castraţi obligatoriu toţi câinii de rasă comună sau metişii care au proprietar. Rasa va fi stabilită de către medicul veterinar şi va fi trecută în baza de date pe propria răspundere, dacă animalul este prea mic şi nu se poate stabili cu exactitate rasa, ulterior se poate modifica. În cazul în care sunt dubii că animalul este de rasă sau metis, proprietarul va fi îndrumat către Asociaţia Chinologică unde i se va elibera un document care va atesta rasa.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here