Merkel și Hollande au ajuns la Moscova pentru a-i prezenta lui Putin planul de pace

596

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au ajuns vineri la Moscova pentru a-i prezenta un plan de place președintelui Rusiei, Vladimir Putin, menit să pună capăt conflictului din Ucraina, informează EFE.

Merkel a sosit la Moscova din Germania, unde revenise joi seară, după o vizită pe care a efectuat-o împreună cu Hollande la Kiev, ca să-i prezinte aceeași propunere de pace și președintelui ucrainean Petro Poroșenko.
Avionul cancelarului german a aterizat pe aeroportul Vnukovo, din Moscova, iar după câteva minute a aterizat și aeronava președintelui francez. Imediat după sosire, cei doi lideri s-au îndreptat direct către Kremlin, unde vor purta negocieri cu Putin.
Înainte de a zbura spre Moscova, Hollande a declarat că se dorește obținerea unui ‘acord global’ asupra conflictului ucrainean. „Toată lumea este conștientă că primul pas trebuie să fie o încetare a focului, dar că acesta nu poate fi suficient și că trebuie căutat un acord global”, a spus Hollande.
La rândul său, Merkel a dat asigurări că Berlinul nu va negocia „niciodată pe la spatele” Ucrainei integritatea teritorială a acestei țări, pe fondul apariției unor informații potrivit cărora singura soluție pentru încheierea conflictului ar fi să li se cedeze insurgenților proruși teritoriile pe care le controlează în estul Ucrainei.
În acest sens, cotidianul rus Kommersant a scris vineri, citând surse diplomatice, că prin propunerea de pace „s-ar putea încerca să se obțină o încetare a focului cu condiția recunoașterii noii linii de demarcație, care nu coincide cu cea stipulată în acordurile de la Minsk, din septembrie”.

Situația este foarte gravă, este critică„, a spus Stoltenberg la sosirea sa la Munchen, unde va participa la Conferința anuală de securitate. „Susțin în totalitate noile tentative ale cancelarului federal Merkel și ale președintelui Hollande, în scopul găsirii unei soluții politice” pentru conflictul care a făcut deja peste 5.300 de morți în zece luni de zile, a subliniat secretarul general al NATO.
În jur de 20 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați în capitala bavareză de vineri până duminică, inclusiv cancelarul federal german Angela Merkel, premierul irakian Haider al-Abadi și circa 60 de miniștri.
Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here