Medicul gorjean – Dr. Mihai Moisescu: „Trebuie stopată automedicaţia”

608

Automedicaţia, sau consumul de medicamente fără prescripţie medicală, a început să devină un fenomen. Medicul Mihai Moisescu  a fost mereu împotriva automedicaţiei şi le-a atras atenţia pacienţilor săi că tratamentele luate „după ureche” le pot face mai mult rău decât bine. El consideră că automedicaţia trebuie stopată.

Medicul Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj este de părere că oamenii trebuie învăţaţi cum este bine să procedeze pentru a-şi păstra sănătatea. Mai mult decât atât, el consideră că este necesară o campanie de informare privind stoparea automedicaţiei. În mod normal, după cum susţine aceeaşi sursă, „pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde este consultat. I se spune un diagnostic şi se stabileşte un tratament. Mai departe, i se prescrie o reţetă, fie ea compensată, gratuită sau liberă, şi abia apoi merge la farmacie, unde i se eliberează medicamentele în baza prescripţiei medicale. Vrem ca oamenii să înţeleagă că nu este bine să ia medicamente „după ureche”, fără a consulta un medic în prealabil, iar farmaciştii trebuie convinşi să nu mai elibereze medicamentele care cred ei că sunt bune, fără a şti exact de ce suferă bolnavii”.

Automedicaţia, pasul spre abuzul de medicamente
De cele mai multe ori, automedicaţia înseamnă abuz de medicamente. Cea mai cunoscută situaţie este cea a antibioticelor. Deşi la noi în ţară este interzisă prin lege vânzarea lor fără reţetă, românii profită de faptul că farmaciile le pot vinde în doze de urgenţă. Abuzul de antibiotice constituie un real pericol pentru populaţie. În ultima perioadă au apărut cazuri tot mai severe de persoane rezistente la antibiotice.
Utilizarea acestor medicamente fără prescripţie medicală stă la baza apariţiei modificărilor de sensibilitate la substanţele active pe care le conţin. Rezistenţa la antibiotice este un fenomen legat de modalitatea şi magnitudinea utilizării lor.
Automedicaţia implică riscul de a se administra un tratament nepotrivit, în lipsa unui consult medical. Astfel, tratarea cu sirop de tuse a unei infecţii pulmonare, poate duce rapid la agravarea bolii, deoarece este tratat doar un simptom şi nu boala în sine.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here