Masa de Paşte în Europa

465

masa-de-pasteRomânii se delectează de Paşte cu celebrele ouă roşii, cozonac, friptură de miel şi pască. Iată cu ce alte mâncăruri poţi fi servit dacă alegi să petreci Paştele pe meleaguri străine.

 

Marea Britanie

Englezii pregătesc pentru masa de Paşte un tip de chiflă dulce, asemănătoare cu cozonacul românesc. Chifla este ornată cu o cruce, reprezentând astfel un puternic simbol religios. Britanicii servesc mica prăjitură caldă şi unsă cu unt. Un alt deliciu dulce servit în Marea Britanie de Paşte este o prăjitură de fructe glazurată cu marţipan, care reprezintă sfârşitul postului şi conţine ingrediente ce au lipsit de pe mesele englezilor în săptămânile anterioare Sărbătorilor. De asemenea, meniul pascal al britanicilor mai conţine friptură de miel asezonată cu verdeţuri, tradiţionalele ouă, precum şi foarte multe legume. Desertul preferat este ciocolata, întâlnită în diverse reţete şi combinaţii.

Italia

Italienii sunt cunoscuţi pentru mâncărurile delicioase, iar Paştele reprezintă un alt prilej de a le savura preparatele tradiţionale. Meniul cuprinde foarte multe legume – anghinare, sparanghel, fasole verde, spanac şi salată. Friptura de miel ocupă şi ea un loc important, deşi vegetarianismul începe să îşi spună cuvântul şi să capete din ce în ce mai mulţi adepţi. Lasagna este un alt tip de mâncare foarte popular pe parcursul Paştelui, iar o masă adevărată nu se încheie în Italia fără desert: biscuiţi şi un fel de cozonac tradiţional.

Franţa

Francezii obişnuiesc să mănânce de Paşte carne de miel, ouă şi foarte multe dulciuri. Dacă vizitezi Franţa în timpul Paştelui, aşteaptă-te să fii servit cu bomboane de ciocolată, tarte, prăjituri şi tort.

Spania

Spaniolii te întâmpină la masa de Paşte cu miel la cuptor, cartofi, fasole verde cu usturoi, salată şi calamar. Desertul este nelipsit şi constă într-o delicioasă crema de lămâie, uşoară şi răcoritoare, tocmai buna după o masă copioasă.

Grecia

Grecii preferă ca de Paşte să mănânce tsoureki, o pâine tradiţională, pregătită odată cu vopsirea ouălor, în Joia Mare. În Vinerea Mare se obişnuieşte să se servească supa de linte. O altă mâncare tradiţională de Paşte este carnea de miel, servită alături de cartofi şi salată. Grecii încheie masa cu un desert compus din fructe, biscuiţi cu unt, produse de patiserie şi cafea.

Indiferent de locul unde petreceţi Paştele şi de meniul servit, cotidianul Gorjeanul vă doreşte „Un Paşte Fericit!”

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here