Marea Britanie ar putea trimite 1.000 de militari suplimentari în Afganistan

431
Marea BritanieMarea Britanie ar putea trimite 1.000 de militari suplimentari în Afganistan, pentru a răspunde apelului făcut în acest sens de comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), din cadrul NATO, generalul Stanley McChrystal, scrie cotidianul The Times.

Astfel, prezenţa Marii Britanii în Afganistan ar ajunge la aproximativ 10.000 de militari.
Forţa britanică este deja a doua ca mărime după cea a Statelor Unite, care dispun de 62.000 de trupe mobilizate în Afganistan şi urmează să ajungă la 68.000 până în toamnă.
Într-un plan conceput de Pentagon şi Ministerul britanic al Apărării, NATO ar urma să furnizeze până la 30.000 de trupe suplimentare, pentru a sprijini noua strategie recomandată de generalul McChrystal, cea mai mare parte urmând să provină din Statele Unite. Deşi Guvernul britanic a insistat luni asupra faptului că nu a fost făcută încă nici o propunere formală, oficiali guvernamentali de rang înalt admit că se lucrează la o cerere detaliată privind o suplimentare a trupelor, ea urmând să fie prezentată premierului Gordon Brown şi ministrului Apărării Bob Ainsworth, după ce raportul McChrystal este publicat oficial.
În raportul său, generalul american solicită acest efort, pentru a accelera procesul de pregătire a armatei naţionale afgane.
Brown, care s-a opus anterior creşterii numărului trupelor britanice peste pragul de 9.000, şi-a schimbat viziunea în ultima perioadă, el considerând că suplimentarea de forţe cu rolul de a pregăti armata afgană reprezintă un pas crucial pentru retragerea viitoare a NATO şi a Marii Britanii din această ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here