Mai multe drepturi pentru cei peste o mie de copii cu handicap din Gorj

581

În judeţul nostru sunt înregistraţi peste o mie de copii cu handicap, mai bine de jumătate dintre aceştia fiind încadraţi în gradul grav. Faţă de adulţi, copiii cu dizabilităţi au o serie de drepturi specifice, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Muncii.

Peste opt sute de familii din judeţul nostru îngrijesc copii cu handicap. Potrivit datelor statistice furnizate de DGASPC Gorj, numărul copiilor încadraţi într-un grad de handicap din judeţul Gorj este de 1.049. “Dintre aceştia, 884 se află în familia naturală, 109 se află în centre rezidenţiale pentru copii, 23 de copii se află în familia extinsă, 32 de copii sunt în grija asistenţilor maternali profesionişti, iar un copil se află în grija unei familii”, a confirmat Minodora Ianc, angajata DGASPC Gorj. Cât priveşte încadrarea în grad de handicap a acestor copii, Minodora Ianc spune că 567 de copii sunt încadraţi în gradul grav, 326 de copii sunt încadraţi în gradul accentuat de handicap, 144 de copii în gradul de handicap mediu, iar 49 de copii în gradul uşor de handicap.

Drepturile copiilor cu handicap
Copiii cu handicap grav beneficiază de alocaţie de stat în condiţiile şi în cuantumul prevăzut de lege, majorat cu 100% (în prezent 84 lei); buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 91 lei (începând de la 1 ianuarie 2015, acesta se va mări la 106 lei); indemnizaţie de însoţitor sau asistent personal; gratuitatea transportului interurban, la alegere, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a; cu autobuzele, în limita a 12 călătorii dus întors pe an calendaristic; gratuitate transport urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul; gratuitate pentru asistenţa medicală, medicamente şi tratament ambulatoriu.
În ceea ce priveşte drepturile copiilor încadraţi în gradul accentuat de handicap, şi aceştia primesc alocaţie de stat dublă, precum şi un buget complementar de 68 lei, care se va majora la 79 lei de anul viitor. Şi aceştia beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele în limita a 6 călătorii dus întors pe an calendaristic, precum şi gratuitate transport urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul. Actele normative în vigoare prevăd, de asemenea, şi în cazul lor, accesul gratuit la asistenţă medicală, medicamente şi tratament ambulatoriu.
Copiii cu handicap mediu beneficiază de următoarele beneficii conform legii: alocaţie de stat dublă (84 lei); buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 33,5 lei (majorat la 39 lei de la 1 ianuarie 2015) şi gratuitate pentru asistenţa medicală, medicamente şi tratament ambulatoriu.

Însoţitorii copiilor cu handicap au şi ei drepturi
Însoţitorii copiilor cu handicap grav, în prezenţa acestora, şi asistenţii lor personali beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele în limita a 12 călătorii dus întors pe an calendaristic şi gratuitate transport urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul.
În cazul însoţitorilor copiilor cu handicap accentuat, aceştia au dreptul, de asemenea, la gratuitatea transportului interurban, la alegere, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele în limita a 6 călătorii dus întors pe an calendaristic şi gratuitate transport urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul.
Una dintre dilemele celor care sunt alături de aceşti copii este dacă un părinte poate fi asistent personal şi însoţitor în acelaşi timp. În informaţiile publicate pe site-ul Ministerului Muncii se explică faptul că termenul de “însoţitor” al persoanei cu handicap este menţionat de lege numai pentru acordarea facilităţilor privind transportul, în prezenţa copilului. În consecinţă, însoţitor poate fi atât asistentul personal al copilului cu handicap grav, cât şi o altă persoană.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here