Liceul cu Program Sportiv, una din cele mai tinere instituţii şcolare târgujiene, participă la concursul judeţean „Picături de Lumină”. Liceul funcţionează cu trei niveluri de învăţământ (primar, gimnazial şi liceal), având următoarea încadrare: 61 de cadre didactice, din care 55 profesori titulari. Personalul didactic auxiliar este format din 8 angajaţi şi personalul nedidactic din 12 angajaţi. În anul şcolar 2013-2014 au fost înscrişi un număr de 782 de elevi, având 32 de clase.
Actul de naştere al LPS Târgu-Jiu a fost datat 1 septembrie 1992. La această dată, un colectiv mic, dar entuziast de cadre didactice, pornea la drum cu 3 clase a IX-a, în localul Grupului Şcolar Industrial Nr. 2, care le-a fost gazdă bună în primii ani de activitate. În anul 1995 a fost inaugurat actualul sediu al liceului, situat pe platforma de Sud a municipiului Târgu – Jiu. Apariţia Liceului cu Program Sportiv în peisajul unităţilor de învăţământ gorjene nu este întâmplătoare, ea fiind rezultatul muncii mai multor generaţii de profesori de sport şi antrenori care au făcut din dezvoltarea mişcării sportive şcolare o profesiune de credinţă. La 1 septembrie 1971 a luat fiinţă Şcoala Sportivă, unitate de învăţământ care îşi propunea descoperirea, pregătirea şi promovarea elevilor cu calităţi sportive deosebite. În anul 1980, Şcoala Sportivă îşi schimbă denumirea în Clubul Sportiv Şcolar şi fiinţează sub această titulatură până la 1 septembrie 1993, când fuzionează cu proaspăt înfiinţatul Liceu cu Program Sportiv, sub denumirea L.P.S. – C.S.S. În anul 1998, prin reorganizare, Liceul cu Program Sportiv rămâne cu trei discipline sportive – atletism, fotbal şi handbal – şi grupe de C.S.S. pentru nivelul de începători la ramurile sportive mai sus menţionate, iar Clubul Sportiv Şcolar devine unitate de sine stătătoare, cu următoarele discipline sportive: baschet băieţi, lupte libere, volei fete, tenis de câmp şi base-ball.
LPS, în prezent
Liceul cu Program Sportiv funcţionează cu trei niveluri de învăţământ (primar, gimnazial şi liceal), având următoarea încadrare: 61 de cadre didactice, din care 55 profesori titulari. Personalul didactic auxiliar este format din 8 angajaţi şi personalul nedidactic din 12 angajaţi. În anul şcolar 2013-2014 au fost înscrişi un număr de 782 de elevi, având 32 de clase.
Echipa managerială a instituţiei este formată din: director, profesor Gabriel Adrian Răscol, director adjunct – profesor Valentin Tilvescu, director cu muncă educativă – profesor Maria-Claudia Petroniu.
LPS Târgu-Jiu are o bază materială ce cuprinde 24 săli de clasă, laboratoare de chimie, fizică, biologie şi informatică, cabinete de limba română, limbi moderne, matematică, istorie, pregătire sportivă teoretică, integrare europeană, consiliere şi orientare, 2 baze sportive şi două săli de sport. De asemenea, în liceu funcţionează o bibliotecă ce oferă pasionaţilor de lectură peste 11.000 titluri, precum şi aproximativ 750 cărţi în limba franceză. Sala de lectură a bibliotecii are un număr de 20 locuri. În prezent, şcoala deţine două laboratoare de informatică care au fost cuprinse în programul de informatizare al MEC în anul 2004, fiind dotate cu un număr de 52 de calculatoare performante IBM, o imprimantă Lexmark şi un scanner Genius. El beneficiază de mobilier nou şi conexiune la Internet.
Rezultate demne de toată lauda
Cu toate că Liceul cu Program Sportiv este încă „junior” în echipa liceelor gorjene, având doar 22 de ani de activitate, el are cu ce se mândri, rezultatele dovedind ambiţia şi dorinţa de afirmare a elevilor şi profesorilor acestui liceu: peste 100 de medalii de aur, argint şi bronz la campionate naţionale şi internaţionale de atletism, lupte, baschet, tenis de câmp şi şah; titluri de campioni naţionali şcolari şi de juniori la fotbal şi handbal; peste 20 de elevi care au fost componenţi ai loturilor naţionale de juniori; peste 60 de elevi sportivi promovaţi în echipe de seniori la disciplinele: atletism, baschet, fotbal, handbal, lupte, volei.
Conştienţi de importanţa proiectelor internaţionale pentru integrarea României în Europa, profesorii şi elevii liceului s-au implicat în ultimii 12 ani în diferite proiecte realizate cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin programul Socrates.
Liceul cu Program Sportiv, unitate şcolară unică în peisajul gorjean, îşi propune să trezească interesul tinerilor prin seriozitate, disciplină şi reale rezultate sportive şi să păstreze tinereţea, entuziasmul şi optimismul celor care au fost deschizători de drumuri.
În competiţie pentru premiile de la „Picături de Lumină”
DGASPC Gorj a iniţiat Concursul Judeţean „Picături de Lumină” pentru a promova spiritul legii 272/2004. Concursul judeţean „Picături de Lumină” a debutat în semestrul I – 2009 printr-un Concurs Pilot şi se desfăşoară în fiecare an şcolar. Deşi principiile care guvernează drepturile copilului sunt clare, noua legislaţie privind drepturile copilului este complexă, iar aplicarea ei presupune un înalt grad de cooperare între diferitele grupuri profesionale: cadrele medicale, cadrele didactice, preoţii, poliţia, magistraţii şi asistenţii sociali. Concursul Judeţean „Picături de Lumină” este un concurs de responsabilitate socială, dedicat şcolilor care doresc să se implice în programe de educaţie privind drepturile copiilor. LPS Târgu-Jiu s-a înscris în competiţie, elevii săi luptând pentru premiile puse în joc.
Concursul, dincolo de premii, oferă posibilitatea implicării şcolii în procesul de cunoaştere şi soluţionare a problemelor privind promovarea şi respectarea drepturilor copiilor, alături de partenerii instituţionali locali.
M.S.