Lovitură de stat militară în Niger

333
tanjaUn consiliu militar din Niger a anunţat la postul public de radio suspendarea Constituţiei după o lovitură de stat care s-a soldat cu numeroşi morţi şi răniţi, în vreme ce preşedintele Mamadou Tandja a fost „dus” într-un loc necunoscut, potrivit miniştilor.

„Consiliul suprem pentru restaurarea democraţiei (CSDR), al cărui purtător de cuvânt sunt, a decis să suspende Constituţia celei de-a şasea republică şi să dizolve toate instituţiile care s-au format în baza acesteia”, a anunţat colonelul Goukoye Abdoulkarim pentru postul de radio Vocea Sahel.
Alături de el se afla colonelul Dijibrilla Hima Hamidou, supranumit Pele, comandantul celei mai importante zone de apărare a Nigerului, potrivit imaginilor difuzat de postul public de televiziune din Niger.
Consiliul l-a desemnat preşedinte pe comandantul unei unităţi militare care dispune de vehicule blindate, Salou Djibo.
CSDR a declarat starea de asediu şi a închis frontierele terestre şi aeriene, făcând apel la populaţie să-şi păstreze calmul.
Miniştrii au declarat că au fost sechestraţi în cadrul unei şedinţe de Guvern.
„Nu avem libertate de mişcare, nu putem ieşi (din ţară). L-au luat pe Mamadou Tandja”, a declarat unul din miniştri, contactat telefonic de AFP.
„Nu ştim ce s-a întâmplat (…) dar avem telefoane mobile şi suntem acolo unde trebuia să aibă loc şedinţa de Guvern. L-au luat pe preşedinte”, a confirmat un alt membru al Guvernului, sub acoperirea anonimatului.
Preşedintele Tandja, în vârstă de 71 de ani, şi consilierul său „ar fi reţinuţi într-o garnizoană din Tondibia”, situată la circa 20 de kilometri de capitală, au afirmat oficiali sub protecţia anonimatului.
Potrivit acestor surse, mai mulţi miniştri ar fi reţinuţi la sediul Consiliului superior pentru comunicare, din apropierea palatului prezidenţial.
CSDR a anunţat în noaptea de joi spre vineri că Guvernul a fost „dizolvat”.
Nigerul, o ţară săracă din regiunea Sahel, dar al treile producător mondial de uraniu, se confruntă cu o criză politică gravă generată din dorinţa preşedintelui de a rămâne la putere cu orice preţ după încheierea mandatului său.
Potrivit martorilor oculari, în cursul zilei au putut fi auzite focuri de armă, în special în apropierea preşedinţiei, trase cu armament greu pe străzile capitalei.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here