Legea salarizării personalului din sistemul sanitar dezbătută în prezenţa membrilor SANITAS

495

La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc întâlnirea Comisiei de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii pe tema Legii salarizării personalului din sistemul sanitar. Reprezentanţii SANITAS au participat la întâlnire supunând dezbaterii o serie de principii. Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj a precizat că niciodată nu se va accepta funcţionarea spitalelor ca fundaţii, asociaţii, sau SRL-uri.

Legea salarizării în forma concepută de Ministerul Sănătăţii priveşte salarizarea medicilor şi a asistenţilor medicali, fără a face referire la celelalte categorii profesionale din sistemul sanitar. În forma iniţială, aceasta avea aplicabilitate doar pentru medici. Explicaţia ministerului rezidă în faptul că Guvernul are în vedere elaborarea unei Legi a salarizării personalului bugetar bazată pe aceleaşi principii de performanţă, iar pentru salariaţii care nu intră sub incidenţa prezentei legi se vor aplica acele prevederi. Ca urmare a presiunilor din ultima vreme exercitate de către Federaţia SANITAS, noul proiect de Lege cuprinde şi asistenţii medicali. Punctul de vedere susţinut intens de către Federaţia SANITAS şi consemnat de reprezentanţii M.S. este acela că respectiva lege trebuie să reglementeze salarizarea tuturor categoriilor profesionale din sistemul sanitar: biologi, chimişti, farmacişti, infirmiere, alt personal auxiliar.

Salariul compus dintr-o parte fixă şi una variabilă
Conform proiectului de lege, salariul personalului din sistemul sanitar va fi compus dintr-o parte fixă şi una variabilă: partea fixă reprezentată de salariul avut la 31.12.2009; partea variabilă fiind stabilită pe baza a 4 criterii: a) pregătirea profesională; b) calitatea muncii; c) cantitatea muncii; d) fidelizarea personalului. „Propunerea Federaţiei SANITAS este aceea de a stabili partea fixă a salarizării la valoarea actualizată a coeficienţilor de ierarhizare stipulaţi de prevederile grilei de salarizare din Legea nr. 284/2010. Iar pentru partea variabilă să se stabilească indicatori obiectivi de măsurare a performanţelor, astfel încât să nu existe loc pentru aprecieri subiective. A fost eliminată din textul proiectului legii prevederea potrivit căreia partea fixă reprezintă salariul din 2009. Urmează discuţii legate de cuantumul concret al acestei părţi fixe. Apreciem ca foarte importantă partea fixă deoarece aceasta este fundamentul salarizării, partea variabilă având o pondere mai puţin însemnată raportat la salariu. Am fost asiguraţi că propunerile făcute de către reprezentanţii sindicatelor, membri ai acestei comisii, se vor regăsi în textul Proiectului de lege”, a menţionat Valentin Popa, preşedintele SANITAS Gorj.
Pentru determinarea părţii variabile, MS a propus ca evaluarea personalului să se facă trimestrial de către medicul şef. Reprezentanţii SANITAS sunt de părere că „evaluarea personalului va fi efectuată de mai multe verigi, rol important având organismele profesionale, conducerea secţiei, biroul resurse umane etc, urmând ca rezultatul final să fie o medie a evaluărilor. Susţinem elaborarea criteriilor cât mai obiective pentru evaluare. Aşteptăm sugestii din partea organizaţiilor membre până la următoarea întâlnire. Filtrul acestei evaluări va fi la sindicat, unde se vor putea depune contestaţiile. Sindicatul, după caz, poate solicita reevaluarea persoanei la nevoie”.

20% din paturile spitalelor pentru internări în regim privat
Spitalele pot aloca un procent de maxim 20% din numărul de paturi pentru internarea bolnavilor în regim privat de către medicii care nu au practică privată, după orele de program. Pentru aceşti bolnavi, spitalul va percepe un tarif care să fie repartizat în procent de 90% la salariile celor care îngrijesc această categorie de pacienţi. “Propunerea Federaţiei SANITAS este aceea de a cuantifica exact valoarea aceastor servicii medicale, astfel încât tariful aplicat să reflecte cu acurateţe toate intervenţiile, manoperele şi materialele consumate de către spital. Niciodată Federaţia SANITAS nu va accepta ca spitalele să funcţioneze sub forma unor fundaţii, asociaţii sau SRL-uri, ci doar sub forma unor instituţii de stat”, a mărturisit Valentin Popa, preşedintele SANITAS Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here