Lansarea Proiectului educațional „Drumul Domnului Tudor”

1953

Datorită pandemiei de COVID-19 la nivel mondial, a prelungirii lunare a „Stării de alertă” instituită la nivel național din data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2 și a „Măsurilor de combatere a răspândirii noului coronavirus COVID-19” și în acest an, 2021, nu a mai fost permisă organizarea de întruniri cu mai mult de 30 de persoane în spații închise, ceea ce au dus la îngreunarea desfășurării activităților filialei noastre.
Din această cauză, joi, 21 ianuarie 2021, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în prezența a doar 20 de persoane, a avut loc lansarea Proiectului educațional „Drumul Domnului Tudor”, dedicat aniversării a două secole de la Revoluția din 1821 condusă de eroul național Tudor Vladimirescu. Acest proiect este organizat de către Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” în colaborare cu Consiliul Județean Gorj, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”.
În prima parte au rostit alocuțiuni evocatoare despre importanța mișcării revoluționare condusă de gorjeanul Tudor Vladimirescu în anul 1821, următoarele personalități: Dumitru Hortopan – Directorul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Gheorghe Nichifor – Vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, Grigore Haidău – realizatorul expoziției de desen dedicată acestui eveniment și Walter Loga – Președintele Filialei Gorj „Tudor Vladimirescu” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. În continuare domnul Loga a înmânat diplome de excelență, următorilor: Ion Mocioi, Dumitru Hortopan, Gheorghe Nichifor, Grigore Haidău, Ion Boștină, Dorin Brozbă, Ovidiu Pungan și Ion Stamatoiu, apoi am vizitat expoziția domnului Haidău, ce reprezintă o lecție de istorie vizuală a faptelor eroice ale lui Tudor Vladimirescu de acum două secole. În partea a doua, am schimbat locația și am ieșit pe holul central de la parterul muzeului unde a avut loc dezvelirea basoreliefului eroului național Tudor Vladimirescu și donarea lui la muzeu. Onoare de dezvelire a basoreliefului le-a revenit domnilor Gheorghe Nichifor și Dumitru Hortopan.
„În semn de apreciere a făuritorilor de istorie și de neam, la împlinirea a 200 de ani de la Revoluția de la 1821, Asociația «Frontiera Gălățeană» și Asociația cultural-istorică «Dumitru și Maria Pleniceanu» au purces la construirea și donarea mai multor basoreliefuri care îl reprezintă pe Tudor Vladimirescu, în vederea amplasării acestora în localitățile care își leagă numele de cel al eroului național. Primul l-am dezvelit azi la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Gorj, iar următoarele două basoreliefuri vor fi dezvelite la Padeș și Tismana. Prin acest gest simbolic, Asociația cultural-istorică «Dumitru și Maria Pleniceanu» din Gorj și Asociația «Frontiera Gălățeană» aduc un omagiu lui Tudor Vladimirescu, de punere în valoare a personalități marcante a celui care a ridicat oamenii din popor la luptă împotriva fanarioților, de dezvoltare a sentimentelor patriotice și de cunoaștere a istoriei naționale, de către generațiile actuale, dar și cele viitoare, care vor vizita locurile din județul Gorj care poartă și astăzi urma Domnului Tudor. Basoreliefurile sunt concepute după opera artistului plastic prof. Mugur Vrînceanu, șeful catedrei de arte din cadrul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” Galați, iar matrița, proprietate a Asociației „Frontiera Gălățeană”, este realizată în parteneriat cu d-na dr. farmacist Carmen Georgeta Holban. Fie ca Domnul Tudor, și toți ceilalți eroi ai neamului nostru, să ne călăuzească spre Bine!” – a spus domnul profesor Andrei Popete-Pătrașcu, Președintele Asociației cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”. La final, domnul profesor dr. Ion Mocioi a făcut o scurtă prezentare a vieții lui Tudor Vladimirescu, mărturisind în final că, în realitate, Domnul Tudor nu a murit în noaptea de 27/28 mai căsăpit de eteriști, ci a fost dus în secret la Mânăstirea Polovragi, unde s-a tratat de o boală la plămâni în bolnița mânăstirii și a devenit călugăr. Pe peretele din tinda bisericii, Tudor a scris cu mâna lui o însemnare datată din 27 mai 1921, care a fost acoperită cu vopsea după renovarea bisericii. Pentru ceea ce-a realizat Domnul Tudor, se cuvine să-i elogiem faptele și să-i prețuim amintirea.
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here