La poarta toamnei

326

bunila (1)În înţelepciunea sa, poporul român a găsit o glumă pentru fiecare eveniment care ţine de viaţa cotidiană. Zilele de sărbătoare au primit întotdeauna asocieri hilare cu personaje obişnuite.

Doar câteva sărbători mari au rămas fără apendicele glumei în calendarul ortodox. În popor, ziua de Sfânta Marie Mare este socotită data de încheiere calendaristică a verii. Cu alte cuvinte, ne aflăm deja la poarta unei toamne care ar fi fost bogate dacă n-am fi fost noi înşine împovăraţi de criză, de datorii şi de presiunea politică pe care suntem siliţi să o trăim şi pentru care nici Puterea şi nici Opoziţia nu au remedii. Traian Băsescu şi-a trimis emisarul în China după bicicletele electorale. Emil Boc va sosi înaintea lor, dar nu cu tricoul galben al învingătorului, ci cu tricoul portocaliu care poate fi socotit echipamentul coborâtorilor de pe culmile puterii. Desigur, nu se va putea merge pe biciclete toată iarna pentru că este incomod însă timpul nu va fi pierdut inutil pentru că se vor face antrenamente în săli de spectacole sau în săli de şedinţe. La aceste antrenamente, liderii portocalii ne vor explica de ce am pedalat în gol din 2004 încoace. Ţara este atât de nesigură şi atât de neasigurată încât pentru fiecare dintre noi nu mai rămâne decât o singură şansă: să dea norocul peste noi. Oamenii spun că în viaţă trăieşti ceea ce gândeşti, pentru că ceea ce gândeşti ţi se va şi întâmpla iar educaţie pozitivă, menită să alunge răul, este tratată în mod derizoriu pentru că nimeni nu mai are rezerve de optimism. Toate lucrurile costă; banii nu ajung şi pentru că suntem în poarta toamnei, nu ne mai putem gândi la cămara de iarnă pentru că gospodinele, deşi pricepute, nu-şi pot etala priceperea atunci când nu există suficienţi bani, deşi piaţa este îmbietoare şi de multe ori extrem de ieftină.

NOTĂ: Nota de plată a guvernării portocalii se va deconta în următorii 20 de ani. Generaţia care va gestiona acest dezastru trebuie să-l şi poată explica românilor, altfel violenţele din lumea civilizată vor fi nimic pe lângă ce se poate întâmpla la noi. Din păcate, noua generaţie de politicieni nu-şi poate asuma riscul conducerii ţării fără coada unor categorisiri din partea celor în funcţie. Traian Băsescu spune despre Victor Ponta că este un copil şi despre Crin Antonescu aproape la fel. Dacă aceşti oameni vor greşi sau nu vor reuşi să redreseze economic şi social România, vor suferi consecinţele acestor categorisiri precum Mircea Geoană anatema de prostănac pusă de Ion Iliescu. Restul comparaţiilor sunt inutile.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here