La dezordinea zilei – Buna Vestire, azi, dar nu în plan social

504
Astăzi este Buna Vestire, dar ea se manifestă, din păcate, numai în plan religios, pentru că, altfel, jur împrejurul nostru necontenit se izvodesc doar nori, însă, nu din aceia aducători de ploaie benefică de primăvară.

În această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul, spune tradiţia noastră populară. Dacă acest lucru este în vreun fel adevărat, o prea curândă pace în întreg spaţiu social românesc nu vom putea afla. Dar independente de aceste ziceri populare, zilele astea de primăvară se află sub semnul tot al unui fel de ceartă dintre profesori şi Ministerul Educaţiei, iar ca exemplu putem lua în seamă chiar ce s-a întâmplat ieri în faţa Prefecturii din Gorj unde în jur de 100 de dascăli gorjeni, membri ai Sindicatului Liber din Învăţământ şi ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ, au pichetat, astăzi, sediul Prefecturii Gorj, protestând faţă de scăderea salariilor prin reducerea sporurilor şi faţă de desfiinţarea unor posturi din domeniu. Protestatarii au afirmat că sunt nemulţumiţi de felul în care sunt trataţi de reprezentanţii Guvernului şi ai Ministerului Educaţiei. Agricultorii, de asemenea, ameninţă cu proteste şi blocarea drumurilor. Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă un mod de coplata în sistemul păstorit de el, pe lângă asigurarea medicală obligatorie, pacienţii, cică, vor trebui plătească în plus pentru fiecare serviciu medical la care apelează în sistemul de stat.

O rea vestire s-a făcut auzită zilele trecute printre târgujieni. Un erou a dispărut dintre noi, din nou, chiar dacă de data asta cântărea sute de kilograme. Decedat în 1928, bustul de bronz al Generalului Ioan Culcer s-a topit într-o noapte, probabil, în focul, nu al iadului imaginar, pentru că de acela nu poate fi vorba, ci în al ghenei umane. Oare cum se pot numi astfel de indivizi, pentru că numai oameni nu. Se spunea că în cinstea memoriei Generalului se ridicase acel bust în Cimitirul Eroilor, acum sculptura respectivă s-a mutat în Cimitirul Erorilor umane.
O altă veste rea, dar nu pentru cetăţenii oneşti, se referă tot la un general, erou şi el, dar negativ, cel puţin aşa fiind mediatizat, fost ofiţer activ şi decorat cu Virtutea Militarã în grad de Cavaler, senatorul Cătălin Voicu a intrat în focul justiţiei române, imaginea lui – bust – captând atenţia presei, politicii şi opiniei publice. Cum va ieşi din aceste văpăi ale judecăţii, urmează să aflăm, oricum generalul a fost în urma votului prevestit justiţiei.
Acum ar trebui să cânte pentru prima dată cucul, vestitorul unor lucruri importante în viaţa omului. Dar nu cred că mai avem nevoie să ascultăm acel cânt pentru că în mod sigur mulţi dintre noi nu pot îndeplini condiţiile în care trebuie aşteptat acel sunet monosilabic. Ne spune iar tradiţia: cântecul Cucului trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. „Dacă nu ar fi îndeplinite aceste condiţii rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma.” Prin urmare românii nu cred că se află în zodia Bunei Vestiri anul acesta şi nici prea curând, din păcate.
În România, azi, doar o mică parte dintre cetăţenii acestei ţări îşi pot permite să asculte Cucul.
Gheorghe Munteanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here