La capătul puterii

369

Mai zilele trecute, Nouriel Roubini, celebrul american şi profet al crizei economice începute peste ocean în 2008, a spus: „Anul 2013 va aduce prăpăd peste lume”. Nu vom intra în detalii, el neiertând nici evoluţiile pretins entuziaste ale economiei Statelor Unite ale Americii, considerându-le exagerate, Nouriel Roubini nefiind un adept al austerităţii. O austeritate susţinută şi de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, din pricina căreia şi Uniunea Europeană este la capătul puterii.

Ba chiar cândva se exprima admirativ inclusiv la adresa lui Marx.
În această situaţie, devine foarte explicabilă poziţia Cabinetului Victor Ponta de a nu mai considera primordială aderarea României la spaţiul Schengen. Neînsemnând, în niciun fel, că a renunţat la ea. Dar mult mai importante sunt alte priorităţi, printre care la loc de cinste este efortul multiplicat pentru absorbţia fondurilor europene.
*
Nici problemele create de maghiarii din România în jurul autonomiei Ţinutului Secuiesc nu ne dau pace. Fostul episcop Tokes Laszlo o ţine pe-a lui, ajuns europarlamentar cu sprijinul prietenului Traian Băsescu, acela care înaintea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 2009 l-a primit la Palatul Cotroceni. Apoi, alt prieten comun – primul ministru ungar Viktor Orban, preşedintele partidului naţionalist, dacă nu chiar extremist, FIDESZ, i-a mai dat un “brânci” şi la cocoţat în poziţia de vicepreşedinte al Partidului Popularilor Europeni – PPE.
Este întrutotul lăudabil efortul ministrului român de Externe, Titus Corlăţean, pentru menţinerea unui dialog diplomatic firesc cu omologul său maghiar. De preferat ar fi să nu ne îmbătăm cu apă rece, chiar în faţa unor declaraţii liniştitoare ale oficialilor maghiari. Cum este, de pildă, afirmaţia ministrului de Externe al ungariei, Martonyi Janos, care aflat în vizită de două zile, la Bucureşti, la invitaţia omologului său român a spus : « Reanexarea Transilvaniei la Ungaria este o prostie ». Suntem total de acord cu această afirmaţie, cu atât mai mult cu cât ambele ţări – România şi Ungaria – fac parte atât din NATO cât şi din Uniunea Europeană.
Şi primul ministru al României, Victor Ponta, în calitate de preşedinte al social-democraţilor români, a fost invitat la Budapesta să participe la lucrările Congresului Partidului Socialist Ungar, aflat în opoziţie. Într-o superbă limbă engleză, premierul Victor Ponta a spus, între altele, că: Populismul, extremismul şi demagogia sunt împotriva intereselor României şi Ungariei”.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here