Kim Jong-il, liderul Coreei de Nord a murit

315

kim_jong_ilKim Jong-il, liderul Coreei de Nord a murit în dimineaţa zilei de sâmbătă, potrivit unui comunicat publicat de televiziunea de stat din Coreea de Nord.

Surse medicale afirmă ca liderul Coreei de Nord ar fi suferit de cancer la pancreas. Liderul coreean avea 69 de ani şi a murit în timpul unei călătorii cu trenul. Potrivit medicilor, acesta ar fi suferit un atac de cord, şi în ciuda manevrelor de resuscitare, nu a putut fi readus la viaţă. El a rămas la conducerea ţării, după ce tatăl său, Kim II Song a murit în urma unui atac de cord, în 1994. Kim Jong-il a fost o figură enigmatică, fiind un adevărat ghimpe în spatele vecinilor pro-occidentali, Coreea de Sud, dar şi în spatele americanilor.

 

kim_jong_unAşa cum era de aşteptat, la scurt timp după anunţul morţii liderului nord-corean, autorităţile de la Phenian au anunţat numele succesorului său. Este vorba despre Kim Jong-Un, al treilea şi cel mai mic dintre fii fostului dictator. Acesta a devenit favoritul lui Kim-Jong-il după ce fratele său mai mare a fost prins încercând să treacă graniţa cu un paşaport fals în Japonia pentru a vizita parcul Disneyland. Născut în 1983, tânărul Kim a urmat cursurile în limba engleză ale şcolii internaţionale din Berna sub un pseudonim. Pe toată durata studiilor el a pretins că este fiul unui şofer de camion din Elveţia. Profesorii săi îl descriu ca pe un copil timid, necomunicativ cu străinii şi care s-a distins doar prin natura lui sportivă şi pasiunea pentru baschet şi Michael Jordan. De-a lungul timpului viitorul conducător al Coerei de Nord a fost ascuns de ochii opiniei publice.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here