Jelui-m-aş şi n-am cui!

332

Mai toţi cunoscuţii mei ştiu că scriu la ziare. Şi nu de azi, de ieri. Bunul meu prieten, inginerul agronom Geo Vâlcu îmi apreciază strădaniile. Dar, extrem de adesea, se şi îndoieşte de eficienţa lor. „Ehei, zice domnia sa, dacă scriai asta înainte de 89 se şi luau măsuri! Acum nu te ascultă nimeni!” Pot, oare. Să-l contrazic? Evident, nu.

Sunt foarte multe cazurile în care un articol de presă este bine argumentat şi ar putea fi punctul de plecare al unui dosar. Civil ori, cel mai adesea, penal. Dar, cine să se sesizeze? De acasă şi până în centrul Peştişanilor am un pic mai mult de un kilometru. Mă mai opresc oamenii cu of-urile lor. Prin alte călătorii ale mele dau peste alţii. Cu toţii simt nevoia să se jeluiască. Azi, în 2013, nimeni parcă nu-i mai ascultă. Iar dac-o fac, nu se-ntâmplă nimic.
Liderul Asociaţiei Locatarilor din Colonia ACH Gureni, Cornel Jancă, se zbate mai mult de unul singur pentru nişte drepturi deloc exagerate. Că ele, aceste drepturi sunt stipulate şi în Constituţia României – unul fiind traiul decent – nu-s luate în seamă de Primăria Peştişani, de Consiliul Judeţean Gorj e o mare nedreptate. Cornel Jancă şi-a luat inima-n dinţi şi a mers în audienţă la Prefectul judeţului Gorj, Ion Claudiu Teodorescu.
Prefectul nu i-a promis marea cu sarea, mai ales că în încurcătura creată de actualul viceprimar Ilie Fuiorea intra şi o firmă privată profitoare. A zis că încearcă să medieze cumplita situaţie creată în Colonia ACH Gureni. Oamenii sunt şi acum, din 8 iunie 2013, ora 9,30, tot fără curent electric. Gorjeanul a scris şi le-a luat apărarea celor vreo 200 de locuitori ai ghetoului numit colonie dar, deocamdată, degeaba. Inspectoratul Judeţean de Poliţie face o anchetă. Care trenează.
Ce s-ar mai putea face pentru o viaţă mai normală a oamenilor României. Nu prea multe, deşi Guvernul Ponta face nişte paşi mărunţi. Mai e mult, totuşi, până departe. Nu are rost să trecem în revistă faptele pozitive, deşi ele există. Mai sunt necesare locuri de muncă şi o îmbunătăţire a nivelului de trai. Chestiuni perfect posibile. Coaliţia USL are de reparat toate greşelile de până acum. Ale tuturor guvernelor de până acum. Nu numai ale eşecurilor d sub Guvernul PreşBăsescu-Boc ori meteoricul MeReU.
Şi apropos de paşii înapoi făcuţi de România post-decembristă, iată că pe marile ecrane a apărut un film de mare succes – coproducţie franco-americană – care tradus în româneşte ar putea fi intitulat „Jaful perfect” sau „Cum să fii hoţ cinstit”. Cam astfel au acţionat şi politicienii români de după 89 – fie ei parlamentari, guvernanţi au ba. De 23 de ani primit alegătorilor că va curge numai lapte şi miere, că va fi bine şi, în realitate, fac doar rău!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here