Islamiştii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant, la mai puţin de 100 km de Bagdad. Parlamentul va decreta STARE DE URGENŢĂ

336

Jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care au lansat o ofensivă-fulger în nordul şi centrul Irakului, îşi îndeamnă susţinătorii să avanseze către Bagdad, potrivit unui purtător de cuvânt al SIIL, citat de reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste. Rebelii se aflau, joi, la mai puţin de 100 de kilometri de Bagdad.

Rebelii se aflau, joi, la mai puţin de 100 de kilometri de Bagdad, după ce au preluat controlul asupra unor teritorii extinse din nordul Irakului, unde au lansat o ofensivă fulgerătoare la începutul săptămânii, au anunţat joi mai mulţi oficiali citaţi de AFP.

Rebelii au preluat controlul asupra oraşului Dhuluiya, situat la 90 de kilometri nord de Bagdad, au precizat un colonel al poliţiei şi locuitori contactaţi prin telefon de AFP.
Un localnic a povestit pentru AFP că bărbaţi înarmaţi patrulează pe străzi, în timp ce forţele guvernamentale sunt absente din acest sector.

Înainte de sosirea în oraş, insurgenţii au încercat să preia Samarra, dar au fost împiedicaţi de forţele guvernamentale. În Samarra, un atentat împotriva unui mausoleu şiit în februarie 2006 a declanşat un conflict sângeros între sunniţi şi şiiţi şi a provocat zeci de mii de morţi până la începutul lui 2008, în plină prezenţă a trupelor americane.

Parlamentul se va reuni joi pentru a decreta stare de urgenţă, la apelul Guvernului lui Nuri al-Maliki. Reuniunea urmează să înceapă la ora 12.00 (12.00 ora României).

De marţi, combatanţii din cadrul organizaţiei Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au ocupat, în nordul ţării, cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul, şi provincia Ninive din care face parte acesta, precum şi sectoare din două provincii vecine, Kirkuk şi Salaheddine, majoritar sunnite. Miercuri, ei au preluat controlul oraşului Tikrit, situat la 160 de kilometri nord de Bagdad.

Purtătorul lor de cuvânt, Abu Mohammed al-Adnani, le-a cerut miercuri să se îndrepte către Bagdad şi l-a criticat pe Maliki pentru „incompentenţă”, într-o înregistrare audio difuzată de reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE.

Într-o înregistrare audio datată de miercuri şi atribuită purtătorului de cuvânt al SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, acesta din urmă le „spune soldaţilor să meargă la Bagdad” şi îl critică pe premierul irakian Nouri al-Maliki pentru „incompetenţă”, potrivit SITE, reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste. „Continuaţi să vă extindeţi. Bătălia încă nu face ravagii, dar le va face la Bagdad şi la Karbala. Puneţi-vă centurile şi fiţi pregătiţi”, afirmă purtătorul de cuvânt, potrivit traducerii postate pe site-ul SITE.

Adresându-se lui Maliki, pe care îl califică un „vânzător de lenjerie de corp”, el declară: „Nimeni nu este mai nebun decât dumneavoastă, cu excepţia celor care vă acceptă ca premier şi comandant”.

Ultima cucerire a jihadiştilor sunniţi este oraşul Tikrit, la 160 de kilometri nord de Bagdad. Ei au mai încercat, fără succes, să ocupe Samarra, la aproximativ o sută de kilometri de capitala Irakului, potrivit unor martori.
Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here