Iranul refuză să-şi proceseze uraniul în alte ţări

425
centrala-bushehr2Nici Iranul şi nici Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică nu au dezvăluit în public detalii despre obiecţiile formulate de Teheran. Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, afirma că este pregătit să coopereze cu Occidentul.

Însă diplomaţi europeni şi oficiali americani afirmă că Iranul refuză să accepte principala condiţie formulată în proiectul de acord de săptămâna trecută. Planul prevedea trimiterea în străinătate, pentru procesare, a trei sferturi din uraniul uşor îmbogăţit în Iran.
Dacă datele oferite de Iran privind stocurile de uraniu sunt precise, atunci proiectul negociat la Viena nu ar mai permite regimului islamist să fabrice o bombă nucleară.
Oficialii americani apreciau că acordul le va da un an în plus pentru a negocia un acord mai larg cu Iranul, evitând riscul unui atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene.
Administraţia Barack Obama anticipa că Iranul nu va accepta acest acord. Zilele trecute, directorul în exerciţiu al AIEA, Mohamed ElBaradei, s-a deplasat în secret la Washington pentru a discuta despre alte variante posibile în dosarul nuclear iranian.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ, după MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here