Iranul, pregătit să dialogheze pe tema dosarului nuclear

411
Mahmoud AhmadinejadIranul este pregătit să participe la un dialog pe tema dosarului nuclear într-un cadru „just şi logic” cu marile puteri, a declarat preşedintele ultraconservator iranian Mahmoud Ahmadinejad, în cadrul unei conferinţe de presă. „Am propus un dialog într-un cadru logic şi just cu toate ţările (…) care poate facilita schimbarea situaţiei” în contextul mondial, a declarat Ahmadinejad. Din grupul 5 plus 1 fac parte membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie – şi Germania.

Cei 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor al AIEA se reunesc începând de luni.
Liderul iranian a declarat că „problema nucleară este închisă” în opinia sa şi că Iranul nu este dispus să discute despre drepturile sale „de necontestat” în domeniul nuclear, dar nu a exclus un dialog just cu gupul 5 plus 1.
„Vom retransmite mai întâi propunerile noastre grupului 5 plus 1. Un pachet a fost pregătit pentru alte grupuri de state şi le va fi transmis”, a precizat acesta.
În opinia lui, ţările europene şi Statele Unite „trebuie să iasă din turnul lor de fildeş” şi „să îşi schimbe atitudinea (…) pentru a recunoaşte drepturile” Iranului în domeniul nuclear.
„Nu le va folosi cu nimic să îşi continue politica din trecut”, a insistat el.
Preşedintele iranian a declarat, de asemenea, că este pregătit să „discute” cu preşedintele american, Barack Obama, în faţa presei internaţionale.
„I-am spus (fostului preşedinte George W.) Bush şi lui Obama şi o spun din nou astăzi. Suntem pregătiţi să discutăm şi să dialogăm despre probleme internaţionale în faţa presei, care este cel mai bun mijloc de rezolvare a problemelor”, a declarat Ahmadinejad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here