Irakienii votează duminică

378
irak-votIrakienii intenţionează să încheie capitolul violenţelor interconfesionale duminică, în cadrul unui scrutin legislativ care ar putea consacra hegemonia şiită asupra ţării şi revenirea sunniţilor în jocul politic, cu câteva luni înainte de retragerea trupelor americane de luptă.

Principala miză a alegerilor este participarea tuturor comunităţilor, şi în special a sunniţilor, care se vor prezenta la urne după ce le-au boicotat în 2005, la primele alegeri după era Saddam Hussein.
Cei circa 19 milioane de alegători vor alege 325 de deputaţi la finalul unei campanii relativ liniştite în pofida ameninţărilor al-Qaida. Un singur candidat a fost ucis (o femeie), în timp ce în urmă cu patru ani teroarea a fost atât de mare încât partidele au refuzat să divulge numele candidaţilor lor.
Potrivit ONU, rezultatele preliminare nu vor fi cunoscute decât la 18 martie, iar rezultatele finale la sfârşitul lunii.
Aceste alegeri sunt decisive „întrucât survin înaintea plecării trupelor de luptă americane”, afirmă Joost Hiltermann, cercetător în cadrul International Crisis Group (ICG), din Bruxelles.
„Dacă vor apărea probleme, fraude, violenţe în certificarea rezultatelor sau formării Guvernului, calendarul retragerii americane ar putea fi afectat”.
Scrutinul reprezintă un test pentru această tânără democraţie şi pentru instituţiile sale, care sunt încă departe de a funcţiona în mod corespunzător din cauza corupţiei şi incompetenţei.
„Aici nu e vorba nici mai mult nici mai puţin decât de viitorul Irakului”, apreciază antropologul irakian Hosham Dawood, din Paris.
O participare puternică a sunniţilor, care reprezintă 23,6 la sută din populaţie, va reechilibra datele politice, semnificând că aceştia acceptă jocul politic în pofida pierderii puterii în favoarea şiiţilor (58,8 la sută).
„Este foarte probabil ca alegerile să consolideze poziţia sunniţilor, deşi aceştia sunt divizaţi, la fel ca şi şiiţii, iar kurzii îşi pierd treptat statutul” influent, insistă Dawood.
„În 2005 a fost un vot de identitate, iar anul acesta este un vot de utilitate, întrucât populaţia va opta pentru candidaţii despre care crede că le vor îmbunătăţi viaţa cotidiană”, apreciază ministrul pentru Ştiinţe şi tehnologie, Raid Fahmi.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here