IPJ Gorj vrea să-i ia şi bani pe bătaie lui Cucăilă

745

Ion Cucăilă, târgujianul bătut de a văzut stele verzi de către doi poliţişti în luna septembrie, aşteaptă ca Judecătoria Târgu-Jiu să stabilească primul termen în procesul pe care acesta l-a intentat, la finalul anului, Inspectoratului Judeţean de Poliţie(IPJ) Gorj. Omul a dat însă în judecată IPJ Gorj pentru a anula amenda de 500 de lei primită de la agresori, la scurt timp după ce scandalul privind agresiunea suferită de el a făcut valuri în spaţiul public. Victima care a suferit două intervenţii chirurgicale urmare a bătăii primite în sediul IPJ Gorj şi care a achitat deja 3000 de lei pentru cele petrecute a contestat astfel amenda primită pe motiv că în noaptea incidentului omul ar fi tulburat liniştea publică pentru că a băut bere în parc. Deja în apărarea lui Cucăilă a sărit Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki(APADOR-CH) care pune pe tapet, cu amânunte, cazul târgujianului bătut cu bocancii de cei care ar trebui să împiedice astfel de fapte.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki(APADOR-CH) nu a trecut cu vederea incidentul petrecut în Gorj în luna septembrie a anului trecut când un târgujian a fost bătut crunt de către doi poliţişti. Două reprezentante ale APADOR-CH s-au deplasat de astfel la domiciliul celui agresat, după ce acesta a fost externat din spital, au stat de vorbă cu Ion Cucăilă, iar ancheta astfel realizată a fost trecută într-un raport de caz. Pe baza acestuia, APADOR-CH a solicitat Inspectoratului General al Poliţiei Române să îi comunice şi măsurile interne pe care le-a luat împotriva celor doi poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu, între timp destituiţi, şi respectiv Inspectoratului General al Jandarmeriei cu privire la jandarmul implicat în incidentul din 5 septembrie 2013 a cărui victimă a fost Ion Cucăilă. APADOR-CH a luat astfel la cunoştinţă că poliţiştii au contestat în instanţă măsura luată împotriva lor de către superiori, dar şi că cei doi, dar şi jandarmul, au fost trimişi în judecată pentru tentativă de omor. Tot APADOR-CH consemnează că, la câteva săptămâni după incident, tot victima s-a ales cu o amendă semnată chiar de unul dintre agresori, poliţia vrând ca bătaia ce i-a fost administrată lui Cucăilă să fie şi plătită de către acesta.

cucaila1Cucăilă, la raport
În raportul APADOR-CH, reprezentantele asociaţiei consemnează pas cu pas cum au evoluat lucrurile care l-au transformat în victima unei bătăi sore cu moartea pe târgujianul Ion Cucăilă, cronologia cu amănunte a faptelor petrecute în septembrie fiind parţial necunoscută. Consemnările s-au făcut după ce cele două reprezentate APADOR-CH s-au deplasat la domiciliul victimei, situat în municipiu. “Ion Cucăilă, în vârstă de 38 de ani, locuiește în aceeași curte cu părinții săi în Târgu Jiu. El susţine că a petrecut seara de 4 septembrie în oraș, în compania unui prieten pe nume Georgian Petrache, cu care a cumpărat o sticlă de bere pe care intenționau s-o bea într-un bar. Când au intrat în respectivul local au constatat că acolo erau și doi polițiști, iar ei nu doreau să bea în «compania poliţiei». Cucăilă crede că a fost auzit de agentul de pază al barului când i-a spus prietenului său că nu vrea să stea cu poliția acolo, și de aceea polițiștii l-ar fi abordat imediat după ce a ieșit din local. Cei doi polițiști nu s-au legitimat, în schimb le-au cerut celor doi – Cucăilă și Petrache – să prezinte actele de identitate. Pentru că niciunul nu avea la el cartea de identitate, polițiștii le-au cerut să meargă la secție. Cucăilă a întrebat ce a făcut ca să trebuiască să meargă la secție, moment în care, spune el, unul dintre polițiști l-ar fi lovit peste față cu o agendă și i-ar fi adresat cuvinte jignitoare. În tot acest timp cei doi poliţişti erau însoţiti de un jandarm”, se arată la începutul raportului APADOR-CH.

Transport cu duba însoţit de “stele verzi”
“S-a iscat o altercație verbală între Cucăilă și cei doi polițiști, la care prietenul Petrache a fost doar martor, fără să intervină. Cucăilă spune că a fost bruscat și imobilizat de polițiști, care au chemat prin stație o dubă de poliție ca să-l transporte la secție. În dubă, susţine Cucăilă, aceiași doi polițiști l-ar fi bătut cu pumnii, iar odată ajuns la Inspectoratul Județean de Poliție ar fi fost dus într-o cameră situată la parter, vizavi de biroul ofițerului de serviciu. Era în jur de miezul nopții, estimează Cucăilă. Acolo, în acea încăpere, Cucăilă spune că a fost pus pe podea, cu fața în sus, iar cei doi polițiști au continuat să-l lovească cu pumnii și picioarele. Omul zice că «a  văzut stele verzi» în momentul în care unul dintre polițiști i-a dat un bocanc în burtă, și a simțit că îi plesnește ceva în abdomen. De atunci s-a simțit foarte rău și le-a cerut polițiștilor să-i dea apă”, se mai consemnează în documentul ajuns la IGPR. “Polițiștii au refuzat să-i dea apă, spunându-i că nu are nimic, în schimb l-au urcat din nou în dubă și l-au dus în apropierea podului peste Jiu, unde l-au abandonat. Cucăilă apreciază că a stat în sediul poliției în jur de jumătate de oră, maxim o oră. În timpul petrecut în clădirea poliției, Cucăilă a încercat să-și folosească telefonul mobil, spunându-le polițiștilor că vrea să sune un avocat, însă aceștia i-au luat telefonul din mână și l-au bătut în continuare. Abia a doua zi, când a ajuns acasă, și-a dat seama ce făcuseră polițiștii cu telefonul lui, pentru că a găsit în el cartela și bateria întoarse invers, prin urmare telefonul nu putea fi folosit. Abandonat de polițiști pe stradă, Cucăilă susține că s-a târât cu greu în căutarea unui taxi, dar la ora aceea din noapte nu trecea nimic prin zonă. A văzut o mașină a poliției rutiere, și i-a rugat pe agenți să-l ajute să ajungă acasă, pentru că se resimţea de pe urma loviturilor aplicate de polițişti. Agenții nu l-au crezut și nu i-au acordat niciun ajutor, spune Cucăilă, probabil și pentru că nu se vedeau urme de agresiune pe fața lui, însă el abia se mișca din cauza durerilor abdominale cauzate de loviturile cu bocancii”, se mai completează în raportul care incriminează faptele organelor de ordine.

Rană purulentă la abdomen şi la trei luni după bătaie
“Ulterior, Cucăilă a ajuns acasă fiind dus până în apropiere de un autobuz care transporta muncitori. S-a întins în pat sperând că îi va trece durerea. A doua zi la ora 10.00 dimineața, mama domnului Cucăilă – Ioana Bălășoiu – care locuiește în aceeași curte cu fiul ei, l-a găsit pe acesta în pat, cu buzele vinete și neputând să se miște. Ea declară că fiul i-a spus doar că a fost bătut de poliție și că simte că va muri. Femeia a telefonat la 112 și în scurt timp a venit salvarea care l-a transportat pe Cucăilă la Spitalul județean unde a fost operat de urgență, doctorii spunându-i doamnei Bălășoiu că dacă mai întârzia câteva minute fiul ei ar fi murit. Diagnosticul pus de medici lui Cucăilă a fost: «ruptură de mezenter ileal, cu hemiperitoneu masiv (avea aproximativ 2 litri de sânge în cavitatea abdominală), contuzie de mezenter ileal cu ansă la limită». Cucăilă a fost supus unei operații prin care i s-a cusut intestinul rupt, dar după paisprezece zile de terapie intensivă situația lui s-a înrăutățit, și a trebuit operat a doua oară de ocluzie intestinală. Conform certificatului medico-legal nr. 1132/04.10.2013, eliberat de Serviciul de Medicină Legală Gorj, «leziunile traumatice suferite de Ion Cucăilă i-au pus viața în primejdie, salvarea lui datorându-se intervenției medico-chirurgicale oportun efectuate»”, se precizează în documentul APADOR-CH.
Actul concluzionează şi că, în total, Cucăilă a avut nevoie de 40 de zile de îngrijiri medicale, că la data întâlnirii cu reprezentantele APADOR-CH (23 octombrie 2013), deci după aproape 60 de zile de la incident, acesta era în convalescenţă. Mai precis, potrivit APADOR-CH, Cucăilă se refăcea de pe urma operațiilor, având o rană purulentă pe abdomen ca urmare a intervenţiei chirurgicale.

Agresorul identificat după chelie iar victima amendată
“Cucăilă spune că a doua zi după internare la el a venit un procuror care i-a cerut să declare ce s-a întâmplat. Cucăilă pune acest fapt pe seama scandalului iscat în presa locală, imediat după ce familia sa a chemat mai mulți ziariști la spital. Cucăilă afirmă că nu știa cum îi cheamă pe cei doi polițiști care l-au agresat, dar le-a reținut figurile, după diverse particularități fizice ale acestora – de exemplu unul dintre ei avea chelie. Ulterior i-a identificat în fotografiile pe care i le-a arătat procurorul de caz, aceștia fiind Radu Ionuț și Adrian Popescu, ambii agenți ai Poliției Municipiului Târgu Jiu”, se mai scrie în raport.
Şocant este că, potrivit documentului, agresorii au încercat să îşi acopere faptele amendând victima. Mai precis, la 27 septembrie 2013, un echipaj de poliție a venit acasă la Cucăilă și a lăsat lipit pe gard un proces verbal de contravenție întocmit de unul dintre polițiștii care l-au agresat – Radu Ionuț – în care se menţionează că Ion Cucăilă ar fi tulburat liniștea publică în noaptea de 5 septembrie 2013, bând bere într-un parc, și a fost amendat cu 500 de RON.
Mai precis, Cucăilă este acuzat că în noaptea cu pricina pricina ar fi băut bere Timișoreana la 2 litri în parc și ar fi tulburat liniștea locatarilor făcând zgomote și larmă. Cucăilă recunoaște amar că el şi prietenul său aveau de gând să bea berea aia de 2 litri, doar că n-au mai apucat nici s-o desfacă, pentru că polițiștii l-au săltat înainte să intre măcar în bar.

Procesul de contravenţie, contestat de Cucăilă
În prezent, Ion Cucăilă și-a angajat un avocat care îl reprezintă în plângerea penală formulată împotriva celor doi polițiști şi a jandarmului, trimişi deja în judecată pentru tentativă de omor. Cucăila a contestat, de altfel, şi procesul verbal de contravenţie, cauza fiind în prezent pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu. Dosarul s-a înregistrat în luna octombrie la instanţă, dar până în prezent, nu s-a stabilit încă termen pentru plângerea contravenţională a lui Cucăilă împotriva IPJ Gorj.
Până la proces însă, Cucăilă a contabilizat că “aventura” sa cu poliţia l-ar fi costat 3000 de lei. 2.000 de lei spune că a fost numai spitalizarea, iar cu 1.000 de lei și-a angajat un avocat cu ajutorul căruia a contestat amenda de la polițiști și i-a dat în judecată pentru bătaie. Acum e înglodat în datorii și inapt de muncă, doar pentru că a îndrăznit să-i întrebe pe polițiști de ce s-au legat de el din senin. După IPJ Gorj ar trebui să mai plătească şi 500 de lei bătaia primită, dar Cucăilă speră să scape de achitarea acestor bani, de la primul termen.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here