Investiţii continuate în infrastructura municipiului Târgu-Jiu

411

ionescu (5)Directorul tehnic al Primăriei municipiului Târgu-Jiu a prezentat ieri investiţiile derulate la nivelul municipiului în acest an, fie că vor fi unele noi, fie începute anul trecute şi continuate în 2012. Printre primele investiţii amintite de Marius Ionescu, directorul tehnic din administraţia locală, este lucrarea bazată de fonduri europene ce presupune modernizarea drumului de rocadă, fiind o investiţie de circa 400 miliarde ROL.

Aceasta presupune modernizarea în totalitate a drumului de centură, adică desprinderea din podul de cale ferată din zona Romaneşti, urmează traseul prin incinta CET-ului, traversează podul din zona Luncilor, strada Barajelor, şi ajunge până în nord în zona Turcineşti. De asemenea, se desprinde şi o bretea către drumul de Tismana.

“Se cunoaşte că în proporţie de 85% drumul este realizat din punct de vedere al stadiilor fizice, iar primele două straturi de asfalt au fost puse în operă, urmând să se reia lucrările pentru ce a mai rămas de executat. Până în toamnă dorim să redăm în circulaţie drumul de rocadă propriu-zis”, a declarat Marius Ionescu.

Modernizări de străzi

lucrariAlte investiţii majore continuate în 2012 în Târgu-Jiu sunt cele două pachete obţinute prin Programul Operaţional Regional ce presupun modernizarea a numeroase străzi din mai multe zone. Un prim pachet are o valoare de 270 miliarde ROL, iar o parte din lucrări au fost deja realizate. “Pe Calea Bucureşti lucrările vor fi reluate urmând finalizarea trotuarelor, realizarea sensului giratoriu din zona Pasarelei. De asemenea se lucrează în cartierul Tismana unde lucrările au început anul trecut cu partea de infrastructură, cartierul Bicaz unde, pe lângă partea de străzi, se vor continua lucrările cu alimentarea cu apă, cu gaze, canalizarea menajeră şi cea pluvială. Tot în acest pachet intră şi Calea Severinului, dar şi acele străzi din cartierele Narciselor şi Preajba. Cel de-al doilea pachet are o valoare de 260 miliarde ROL şi presupune modernizarea acelor străzi care au asfalt şi care au o vechime de peste 40 ani. Aceste lucrări au început anul trecut, s-a pus în operă primul strat în zonele Preajba Mare, Bârseşti, Slobozia, strada Mărgăritarului”, a precizat directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu. Pentru primul pachet de străzi sunt prevăzute modernizarea carosabilului de aproape 17 km, şanţuri 27 km, trotuare 19 km, rigole 4,8 km. La al doilea pachet sunt 11,2 km de străzi modernizare, 3,8 km şanţuri, rigole 22,6 km şi trotuare 18,5 km. Ambele pachete de lucrări privind modernizarea străzilor urmează să fie finalizate până la sfârşitul acestui an.

Investiţii noi

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu-Jiu, în perioada următoare va avea loc licitaţia pentru construirea unui nou modul în Piaţa Centrală, menit să vină în sprijinul comercianţilor care vor să-şi vândă produsele într-un spaţiu închis şi în bune condiţii. De asemenea, o investiţie majoră ce va fi demarată în acest an sunt cele două variante ocolitoare ale municipiului Târgu-Jiu. “Valoarea aprobată este de 107 milioane de euro, şi proiectul presupune realizarea a două desprinderi din zona Romaneşti; una care va trece peste râul Amaradia, va ajunge la periferie, va trece în Drăgoieni, va retraversa Amaradia şi va ieşi în zona de nord a municipiului, spre Curtişoara; cealaltă bretea ce se desprinde va trece peste râul Jiu, peste râul Şuşiţa, se va continua cu un pasaj suprateran către drumul naţional spre Severin şi va prelua relaţia spre Tismana. Lungimea traseului este de circa 20 km, lăţimea platformei de 10 metri, 7 metri va fi partea carosabilă, vor fi 8 pasaje rutiere dintre care trei peste drumurile naţionale existente, de asemenea patru poduri noi, şi 3 intersecţii la nivel cu calea ferată. Odată cu începerea acestor lucrări, traficul greu va fi deviat în totalitate pe aceste două variante ocolitoare în cadrul proiectului. Valoarea investiţiei este aprobată, şi sperăm să se demareze licitaţia în toamnă şi să înceapă astfel efectiv lucrările care se vor întinde pe o perioadă de trei ani de zile şi sunt efectuate din fonduri europene şi guvernamentale”, a mai spus Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei municipiului Târgu-Jiu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here