Investiţie neterminată, banii luaţi! Credit de 4,2 milioane de euro, pe spatele Parcului fotovoltaic de la Turburea

924

Realizarea parcului fotovoltaic construit anul trecut, pe jumătate, pe raza localităţii Poiana din comuna Turburea, a adus beneficii substanţiale investitorilor şi avantaje mici comunităţii. Este vorba despre SC Solar King SRL, firmă al cărei patron ceh s-a ales anul trecut în judeţul nostru cu două dosare penale pentru muncă la negru. Societate a accesat pentru investiţia din Gorj un credit de 4,2 milioane de euro, în timp ce a realizat aici doar jumătate din investiţia cu care şi-a atras sprijinul autorităţilor locale. De altfel, pentru obţinerea creditului în cauză, firma şi-a angajat un administrator doar pentru o lună. Cel care a fost remunerat o lună de SC Solar King este tocmai fostul candidat al UNPR Teleorman la Primăria Zimnicea, în 2012, în timp ce proiectul după care s-a realizat investiţia în Gorj i-ar aparţine unei rubedenii a fostului deputat Mugurel Surupăceanu.

4,2 milioane de euro au intrat în buzunarele cehului care deţine SC Solar King SRL, sub formă de credit, pentru realizarea parcului fotovoltaic din comuna Turburea. Interesant este însă că pentru realizarea a jumătate din investiţia din Gorj, SC Solar King a folosit doar o mică parte din sumă, mai precis vreo 15 miliarde de lei. Cu aceşti bani, firma a ridicat parcul pe 9 hectare de teren din Poiana, teren care a fost concesionat pe 25 de ani de la un localnic, şi care a fost trecut în intravilan de către autorităţile locale cărora investitorul le promisese că va angaja la parc forţă de muncă din comună. De altfel, şi-a ţinut promisiunea pe sfert. A angajat vreo 90 de localnici din Turburea, apoi, la o lună după, a fugit cu banii pe care trebuia să îi ofere oamenilor pentru munca prestată.

ion_barcaBârcă: “Am fugit cu maşina după angajator până la Filiaşi”
Primarul Ion Bârcă de la Turburea povesteşte abia acum cu ce probleme s-a confruntat cu investitorul cunoscut cu probleme penale. “Am auzit că cehul e fugit din ţară. Dar până la el eu am avut probleme cu cel pe care l-a trimis aici să se ocupe de investiţie. Acesta a angajat 90 de oameni de la noi din comună, i-a ţinut o lună la muncă, iar când să le dea salariile a fugit la Filiaşi, cu toate utilajele după el. Am aflat şi l-am urmărit până acolo şi cu chiu cu vai l-am convins să îşi respecte promisiunea. Le-a dat oamenilor banii în stradă. Unii aveau de luat 7 milioane de lei, alţii zece, dar a vrut să le dea ţeapă, fugind la Filiaşi. Acum mai are aici doar căţiva paznici şi câţiva electricieni”, explică Bârcă.
Primarul susţine însă că nu are de pierdut în urma investiţiei care s-a realizat doar pe jumătate în Poiana. “S-au luat două autorizaţii de la Primăria Turburea. Una privea construirea unui parc pe 9 hectare şi se prevedea că se ridică la suma de 15 miliarde de lei vechi, alta privea tot un parc fotovoltaic care urma să se realizeze tot acolo, pe restul de 9 hectare, investiţia fiind de 11 miliarde de lei vechi. S-a făcut doar un parc şi atât. Dar ni se plătesc impozite de 30.000 de lei pe lună”, mai spune edilul local.
La Primăria Turburea SC Solar King va mai trebui să achite impozit pe profit.

Primarul nu ştia de credit
Întrebat dacă cunoaştea că firma a accesat un credit pentru investiţia de la Turburea, Ion Bârcă a dat din umeri. A declarat în schimb că dacă s-au luat 4,2 milioane de euro, banii în cauză nu s-au investit la Turburea. “Dacă au investit la noi 15 miliarde de lei vechi e mult. Banii din creditul de care spuneţi nu s-au cheltuit pentru Poiana, asta vă spun sigur. Apoi ştiţi că firma are două dosare penale pentru muncă la negru. Asta spune tot despre cât de curat lucra Solar King”, a completat Bârcă.
Primarul nu ştia nici că proprietarii parcului fotovoltaic din Gorj şi-au angajat pentru o singură lună un nou administrator. Primarul nu avea habar nici că mandatul explicit al administratorului firmei a fost să ia creditul de maxim 4,2 milioane de euro, cum se arată într-un act adiţional la actul constitutiv al firmei angajatoare. Interesant este însă că administratorul bun la credite este Gheorghe Merloi, persoană care a candidat la primăria oraşului Zimnicea din partea UNPR în vara anului 2012, funcţie la care însă nu a reuşit să ajungă.

Solar KING produce energie în Gorj
Primarul declară în schimb că parcul fotovoltaic, întins pe 9 hectare la Poiana, este funcţional, producând energie. Parcul este prevăzut cu 15.000 de panouri solare cu o capacitate instalată de 3 MW. “Contează prea puţin acum cine sunt cei care au avut interese să facă parcul la noi. Şi eu am auzit că proiectul este făcut de o rudă de-a lui Mugurel Surupăceanu şi vândut la Solar King. Eu aşteapt să facă şi a doua parte din parc..”, mai spune edilul.
Astfel, trecând peste suspiciunile care planează asupra investitorilor, Bârcă s-a declarat foarte mulţumit de faptul că peste o sută de oameni din localitate au prins, fie şi temporar, un loc de muncă. Nu la fel de mulţumiţi s-au arătat însă cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, care au amendat de două ori firma pentru că s-a folosit de munca “la negru”. Două dosare au ajuns anul trecut la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, acuzele fiind de muncă repetată “la negru” la Solar King.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here