Învăţământul economic, sărbătorit la Colegiul Comercial din Târgu-Jiu

509

zilele liceului economic (17)Elevii şi profesorii Colegiului Comercial „Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu au sărbătorit sâmbătă împlinirea a 85 de ani de învăţământ economic în judeţ.

În cadrul manifestării numită generic „Zilele liceului” au avut parte mai multe momente artistice şi nu numai, în prezenţa cadrelor didactice, a autorităţilor locale şi judeţene dar şi a oaspeţilor de la o şcoală din Serbia. Aceştia sunt parteneri mai vechi ai colegiului târgujian.

„Zilele liceului” s-au desfăşurat pe parcursul întregului week-end. Totuşi, această sărbătoare a culminat sâmbătă, când au avut loc mai multe manifestări. În amfiteatrul colegiului s-au strâns elevi şi profesori ai unităţii de învăţământ, precum şi foste cadre dar şi oamenii care au ieşit de pe băncile acestei şcoli, de-a lungul timpului. Acestora li s-au adăugat angajaţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, care a fost reprezentat la vârf de către inspectorul şcolar general Iustin Paralescu, dar şi de către inspectorul şcolar general adjunct Camelia Bibere şi alţi inspectori. De asemenea, în sală s-a aflat şi subprefectul judeţului nostru, Marcel Romanescu, reprezentanţi ai Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu şi alte persoane publice. Oaspeţii cei mai speciali, însă, au fost cei veniţi tocmai din Serbia special cu această ocazie. „A venit o delegaţie formată din 21 de cadre didactice şi 20 de elevi. Aceştia se află în sală şi urmăresc spectacolul prezentat de elevii noştri. Sunt partenerii noştri, avem multe de învăţat unii de la alţii”, a spus directorul unităţii de învăţământ din Târgu-Jiu, Petre Ciungu. Opinia acestuia a fost împărtăşită şi de către subprefectul Marcel Romanescu, care consideră de bun augur înfrăţirea cu sârbii. „Sunt un popor care îşi respectă tradiţiile şi care cred că merită şi că va face parte curând din Uniunea Europeană. Cred că şi ei au lucruri bune care să ne înveţe aşa cum şi noi le putem arăta lucruri bune. Ne putem ajuta unii pe alţii”, a spus subprefectul.
Dansuri populare pentru oaspeţi din Serbia
zilele liceului economic (11)Amfiteatrul colegiului a răsunat, timp de câteva ore, de glasuri de copii, de aplauze şi de încurajări. Toţi cei prezenţi au putut urmări momentele artistice pregătite şi prezentate de elevii Colegiului Comercial „Virgil Mdgearu”. Aceştia au realizat şi un filmuleţ de prezentare a şcolii şi a activităţilor din această unitate. De asemenea au încântat publicul atât prin dansurile moderne cât şi prin cele tradiţionale. Muzica populară şi horele încinse în faţa tuturor nu i-a lăsat pe cei din public reci. Fie că erau români sau nu, încărcătura emoţională dar şi voia bună a copiilor a fost transmisă tuturor, spectatorii aplaudând încontinuu. Acestea nu au fost singurele talente ale copiilor, care au şi cântat, gama abordată fiind, de asemenea, amplă.
Expoziţie de artă culinară
După finalizarea spectacolului care a avut loc în amfiteatru, toată lumea a mers în sala laboratorului de alimentaţie publică unde elevii de la două clase de boboci şi-au prezentat abilităţile într-ale gătitului. Copiii, alături de profesoara lor, au pregătit două mese pentru Sărbătorile Pascale. „Pe una dintre mese se află mâncare tradiţională, de la sarmale la piftii, cozonac, mămăligă şi alte produse. Pe cea de-a doua masă au fost aşezate mâncăruri mai moderne, bazate în special pe carne de miel. Am făcut frigărui, aperitive, prjituri”, a povestit unul dintre elevi. De pe cele două mese nu au lipsit nici ouăle roşii, diferite aranjamente şi însemnele Paştelui, printre care şi iepurele. Copiii şi-au arătat măiestria realizând pâine şi salată în forma micuţului urecheat, dar au ornat mesele şi cu alte idei de prezentare. „Copiii au fost foarte încântaţi să participe la această expoziţie de artă culinară. Ei vor să facă cât mai multe într-un timp cât mai scurt, de asta eu trebuie să îi supraveghez. Dar se implică şi le place ce facem. Le va prinde bine în viaţă tot ceea ce învaţă la aceste cursuri”, a spus una dintre profesoarele care i-a pregătit pe elevi. Pentru a-şi putea prezenta mai bine preparatele, o parte dintre adolescenţi au îmbrăcat portul popular, în timp ce restul s-au îmbrăcat modern. „Noi am realizat masa cu produse mai moderne, pentru că trebuie să progresăm în viaţă şi să evoluăm o dată cu restul lumii”, a declarat o elevă.
După ziua de sâmbătă, care a fost foarte plină atât pentru gazde cât şi pentru oaspeţi, aceştia din urmă au avut ocazia ieri să viziteze mai multe zone din oraş şi nu numai.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here