Intervenţii în forţă pentru salvarea oamenilor din calea apelor

568

Bilanţ devastator în Gorj după cantităţile de precipitaţii căzute la începutul săptămânii şi după viitura formată pe râul Gilort. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj a dat publicităţii bilanţul inundaţiilor.

Un municipiu, două oraşe, şapte comune şi 18 sate componente au fost afectate de ploile căzute în prima jumătate a acestei săptămâni. Potrivit lui Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, „150 de persoane au fost evacuate şi şapte izolate, 53 de case inundate, 64 de case izolate şi 98 de gospodării inundate, precum şi 90 de anexe gospodăreşti. De asemenea, au fost afectate opt obiective socio-economice, 13 poduri,18 podeţe şi 17 punţi pietonale, 45,68 km de drum comunal, 52.45 kilometri de drum forestier, 88,3 hectare de teren arabil, 64,6 hectare de păşuni şi fâneţe, 23 hectare de pădure, nouă fântâni, opt stâlpi de electricitate, dar şi un kilometru de reţele de alimentare cu apă canalizare”.
Printre comunele afectate se numără Polovragi, satul Racoviţa, trei sate din comuna Godineşti, staţiunea montana Rânca, oraşul Novaci, Valea Gilortului, comunele Bengeşti-Ciocadia, Albeni, Ciuperceni, Roşia de Amaradia, Crasna, oraşul Bumbeşti-Jiu. De asemenea, în strada Primăverii din municipiul Târgu-Jiu, apa din două gospodării inundate a fost evacuată cu ajutorul pompierilor.

Jandarmii, printre oameni
Viitura formată marţi pe râul Gilort a angrenat zeci de reprezentanţi ai autorităţilor publice, judeţene, dar şi personalul din structurile MAI. Astfel, şi jandarmii gorjeni au intervenit pentru sprijinirea populaţiei afectate de revărsarea râului Gilort. „Jandarmii au dat curs solicitării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, astfel că împreună cu lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, sprijiniţi de lucrători din cadrul Poliţiei locale Novaci au acţionat pentru evacuarea populaţiei din gospodăriile afectate de viitură de pe Valea Gilortului. În scopul prevenirii sustragerii de bunuri materiale din gospodăriile evacuate, jandarmii au acţionat şi în noaptea de 29 spre 30 iulie a.c., fiind prezenţi şi în cursul zilei de astăzi (n.r. ieri) în zonele afectate. Jandarmeria manifestă toată disponibilitatea pentru acordarea sprijinului populaţiei până la reglementarea situaţiei”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu” Gorj.
De asemenea, ieri dimineaţă, alături de echipa Salvamont Gorj, jandarmii gorjeni montani, au intervenit în punctele Curmătura şi Pasul Verde, pentru a recupera 14 turişti blocaţi de viitură. În zonă au mai rămas trei turişti care au refuzat să fie preluaţi, motivând că sunt cu un autoturism de teren şi cunosc zona. Intervenţia pentru salvarea turiştilor a durat aproximativ 50 de minute, fiind desfăşurată în condiţii nefavorabile, ca urmare a ploilor căzute în ultima perioadă.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here