Interesul naţional şi interesul lui Băsescu!

390

foto predo 2Încercând să judecăm la rece simulacrul de demers al preşedintelui Traian Băsescu în faţa unei jumătăţi de Parlament, recunoaştem, ne cam trec fiori. S-a încercat, fără discuţie, punerea Opoziţiei cu botul pe labe.

În vreme ce protejaţii portocalii nu au fost atinşi nici măcar cu o floare. Aşteptările liderului social-democrat, Victor Ponta, cu luarea unei poziţii prezidenţiale faţă de furăciunile Robertei Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, la dubioasa votare a Legii pensiilor nu s-au împlinit. Preşedintele Traian Băsescu n-a sacrificat-o pe Roberta Anastase, aşa cum cerea Opoziţia şi nici nu i-a criticat pe cei direct responsabili de administrarea dezastruoasă a ţării, infestată de corupţi, coruptibili şi şantajabili.

Ca şi la alte şuete de la Palatul Cotroceni, când au refuzat să meargă la consultări, liderii PSD-PC şi PNL au repetat figura. Nici de astă dată nu au acceptat statutul de figuranţi în acest palid spectacol, parlamentarii respectivelor partide din Opoziţie boicotând prestaţia preşedintelui.

Şi astfel, problema deblocării Parlamentului rămâne încă nerezolvată. Iar propunerea preşedintelui privind instituirea unui moratoriu pentru aprobarea Legii salarizării unitare, a Legii pensiilor şi a Legii Bugetului pe 2011, extrem de întârziată, fără de care primirea unei noi tranşe de împrumut de la FMI şi finalizarea unui nou Acord de împrumut sunt în pericol. Şi, evident, fără aceşti bani România se va prăbuşi în faliment.

Din păcate, Legea salarizării şi a Bugetului nu aduc vreo alinare populaţiei. Dimpotrivă, cele două legi importante vor face din viaţa oamenilor un adevărat coşmar. Recalcularea pensiilor mari creează deja nemulţumiri, iar cei afectaţi au început să dea în judecată Guvernul şi statul român. Deocamdată, Legea pensiilor a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională.

Şi tot din păcate, cele trei legi nu au fost elaborate de Guvernul Boc al V-lea, ci au fost scrise la dictarea şi comanda FMI. Evident, aceste legi nu reprezintă interesul naţional al României, al populaţiei. Perspectiva convulsiilor sociale din anul 2011 ar însemna – în cazul acceptării de către Opoziţie a moratoriului – i-ar fi făcut părtaşi pe cei din PSD-PC şi PNL la aprobarea cu ochii închişi ai politicii dezastruoase a Guvernului.

Făcându-se că nu se bagă în cazul „cuiului lui Pepelea”, cum i se mai spune cazului Roberta Anastase, este limpede că preşedinta Camerei Deputaţilor a comis-o atunci, când cu Legea pensiilor, la ordinul şi din interesul cuiva. Străvezia acceptare tacită a furtului de voturi din parte preşedintelui seamănă, ca două picături de apă, cu „albirea” dosarului Monica Iacob Ridzi, a dosarelor lui Ionel Manţog şi, probabil, la fel se va întâmpla cu ex-ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Nesacrificarea Robertei Anastase ne duce cu gândul la posibilitatea sacrificării primului ministru Emil Boc. Întrucât ni se pare perfect posibilă menţinerea aceleiaşi majorităţi la putere, dar cu un alt prim ministru, fie el şi tehnocrat independent de portocalii, care să pregătească nişte alegeri anticipate. Cu banii strânşi din perioada dezastruoaselor guvernări Boc-iste s-ar putea frauda şi alegerile parlamentare anticipate, după modelul celor prezidenţiale. Cam acestea ar fi interesele Băsescului. Interesele naţionale să mai aştepte!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here