Incredibil, la Peştişani – Incendiu devastator, dar din greşeală!

288

La vremea când nici nu ştiam cât să mă bucur de Serile la Brădiceni, unde-am primit Premiul pentru publicistică, am fost sunat să mă-ntorc acasă că-i mare incendiu. Consilierul local Gheorghe Ciolofan(PSD), împreună cu Consilierul local Constantin Fuiorea(PRM) m-au liniştit. Sunându-l pe şeful ISU Peştişani, Nelu Feraru.

Mi-am văzut, sâmbătă, de ale festivalului poetic SERILE LA BRĂDICENI, ajuns la apogeu la ediţia a XV-a, şi m-am dus acasă pe la orele 16. Cetăţenii localităţii Peştişani, cei din Blendoi, sunaseră la 112. Iar cei de la 112, la rândul lor, l-au anunţat pe acelaşi Nelu Feraru, şeful Biroului ISU din comună. Neintervenindu-se la timp, pagubele sunt mari.
Ei bine, Primăria are o autospecială anume pentru pompieri şi doi pompieri. Alertaţi şi ei, Bogdan Huda, din Lupeni, şi Gigi Udangiu, din Vulcan, deci ambii din Valea Jiului, au ajuns la locul incendiului înaintea pompierilor!
Cei afectaţi de incendiul provocat, nu se ştia de cine, au sărit cu ce-au avut: găleţi, furtune de apă, sape şi securi. Ardeau grădinile a vreo şapte cetăţeni, pluţi şi mai ales grădina de pomi fructiferi aflaţi pe rod a lui Gigi Udangiu.
Întâmplarea a făcut ca printre primii săritori să fie Ionel şi Aurelia Saragea, Maria Şerban Silivaş şi Robert Rovenţa. Săracul Robert Rovenţa s-a dovedit a fi unul dintre eroii luptei cu furia focului. Abia venise de la Bucureşti, unde-i pompier şi ieşise dintr-o tură de 24 de ore, după care-a urmat drumul spre Peştişani. Mai târziu, Robert îi învăţa pe mai puţin pricepuţii pompieri ai primăriei Peştişani cum să intervină.
Abia apoi au ajuns cei din Valea Jiului, bărbaţi zdraveni care-au tras furtune de la fântâna lor cu hidrofor. Când se credea că incendiul fusese oprit, m-am dus şi eu la grădinile de pe malul Bistriţei să văd urmările. Ei bine, nici vorbă. Gigi Udangiu mai uda cu furtunul locurile de unde mai fumegau ţăruşii din gardul, lui distrus. Distrus ca şi zeci de pomi fructiferi aflaţi pe rod.
Culmea este că mai lucra de zor, cu sapă, secure şi o găleată de apă, pe care-am luat-o eu să continui treaba, Nea cutare, om ce se apropie de 78-79 ani. În vreme ce-i lăudam spiritul civic, doar focul nu atinsese şi grădina sa, spunând că dacă ar fi sărit mai mulţi oameni – deşi era Sfântă zi de Sfânta Marie Mică sau Naşterea Maicii Domnului – el, necăjit, mi-a mărturisit mie şi lui Gigi Udangiu ce se petrecuse.
Pe la orele 10-11, strânsese nişte resturi vegetale şi le-a dat foc. După care fusese chemat la un parastas la Maria lui Ignat, văduva lui Vasile Blendea, şi n-a putut s-o refuze. Numai că, luat cu pomana a uitat de foc. Căldura mare a acestor zile şi vântul au împrăştiat focul şi au condus la un prăpăd. Despre care un poliţist local n-a catadicsit să vadă nimic, scriind într-un proces verbal o declaraţiei neglijentă, cum că nu există pagube materiale.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here