Încep probele scrise la BAC

606

Săptămână grea pentru absolvenții de liceu înscriși la prima sesiune a Bacalaureatului. Începând de astăzi, aceștia vor susține cele trei probe scrise din cadrul examenului. Peste 3.000 de candidați sunt așteptați în centrele de examen din Gorj.

Astăzi, candidații vor trebui să-și arate, în scris, cunoștințele la Limba și literatura română. Miercuri, 6 iulie, aceștia vor susține proba obligatorie a profilului, iar vineri, 8 iulie, urmează proba la alegere a profilului și specializării. La prima probă, în centrele de examen din județul Gorj, sunt așteptați 3221 de candidați. La proba obligatorie a profilului s-au înscris 3312 candidați, 2608 dintre aceștia optând pentru Matematică și 704 pentru Istorie. La proba la alegere a profilului și specializării s-au înscris 3395 de candidați, după cum urmează: 170 – Fizică, 123 – Chimie, 1855 – Biologie, 127 – Informatică, 996 – Geografie, 18 – Filosofie, 26 – Logică, 22 – Economie, 15 – Psihologie și 43 – Sociologie. Fiecare probă scrisă va începe la ora 9.00, iar absolvenții de liceu vor avea trei ore la dispoziție pentru a-și redacta lucrările. Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei. Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de Bacalaureat nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior. Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane. De asemenea, îşi pierd dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

Zece centre de examen
La nivelul județului Gorj, probele scrise din cadrul Bacalaureatului se vor desfășura în zece centre de examen: Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Târgu-Jiu, Colegiul Comercial “Virgil Madgearu” Târgu-Jiu, Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, Colegiul Național “Spiru Haret” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu, Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic “Henri Coandă” Târgu-Jiu, Liceul Teoretic Novaci, Liceul Tehnologic Turceni și Colegiul Tehnic Motru. La Colegiul Tehnic “Ion Mincu” vor susține probele scrise 375 de candidați, la Colegiul Comercial “Virgil Madgearu” sunt așteptați să intre în sălile de examen 330 de candidați, Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu” va găzdui 326 de candidați, 349 de candidați vor susține probele scrise la Colegiul Național “Spiru Haret” Târgu-Jiu, în timp ce alți 325 de candidați vor susține examenul la Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu. La Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu sunt așteptați 393 de candidați, la Colegiul Tehnic “Henri Coandă” vor susține probele 310 candidați, 284 de candidați sunt așteptați la Liceul Teoretic Novaci, 469 la Liceul Tehnologic Turceni și 505 la Colegiul Tehnic Motru. Toate sălile în care se desfăşoară probele examenului de Bacalaureat sunt supravegheate atât video, cât şi audio. Totodată, vor fi supravegheate în acelaşi fel sălile în care se vor descărca şi se vor multiplica subiectele, precum şi sălile în care se vor prelua, evalua şi depozita lucrările scrise. Conducerea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice a solicitat comisiilor judeţene, în cadrul unei videoconferințe cu inspectorii şcolari generali şi reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene care, conform metodologiei de examen, fac parte din comisiile judeţene pentru Bacalaureat, să ia toate măsurile impuse de metodologie, astfel încât toate centrele în care vor fi susţinute probele să fie pregătite pentru a primi candidaţi în cele mai bune condiţii. S-a pus accentul pe măsurile de transmitere a subiectelor de la CNEE către centrele de examen, corectitudinea supravegherii în centre, inclusiv prin sistemele video, precum şi pe prevenirea oricăror disfuncţionalităţi în organizarea şi defăşurarea Bacalaureatului.

Primele rezultate, afișate pe 12 iulie
Lucrările scrise ale candidaților vor fi corectate în alt județ decât cel unde se susțin probele, la fel ca în 2015. Primele rezultate obținute de candidați la examenul de Bacalaureat vor fi afișate în data de 12 iulie, până la ora 16.00. În aceeași zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse și eventualele contestații. Acestea vor fi soluționate în perioada 13 – 15 iulie, iar rezultatele finale ale primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afișate în cursul zilei de 16 iulie.
Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probelor scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.