Încă doi salariaţi urmăriţi penal la Penitenciarul Târgu-Jiu

837

penitenciar 0119Cu o săptămână în urmă anunţasem doi dintre urmăriţii penal de la Penitenciarul Târgu Jiu. Numai că, foarte prompt, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a îngroşat numărul puşcăriabililor. Acum numărul urmăriţilor penal a ajuns la patru.

Cine-i agentul-urmărit Paleologu ?

Este vorba despre un agent de la Secretariatul unităţii, pus sub învinuire pentru că a făcut jocurile ex-directorului Constantin Bălă şi ale Şefului Resurse Umane, Comisar şef Adrian Toniţa. Totul la comanda Chestorului Ioan Băla, directorul general al Agenţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), cu scopul de a da peste cap o hotărâre a Curţii de Apel Craiova, în recursul formulat de ANP la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Al doilea urmărit penal este Florin Şchiopu, lider al Sindicatului Solidaritatea 2004, din Penitenciarul Târgu Jiu.

Trecutul dubios al Chestorului dr. Ioan Băla

Între timp, nici chestorului Ioan Băla nu-i este prea bine. Fiind atacat în direct la televiziunea publică, semn că nu-i a bună, luându-şi mâna de pe el chiar guvernarea portocalie. Mai ales că i s-au descoperit declaraţii false şi în CV-ul scris cu mânuţa lui. Ca o curiozitate, el afirma că a urmat cursurile Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, pe care le-ar fi terminat în 1986. Numai că aceasta s-a înfiinţat prin 1990. Iar la vremea respectivă exista doar Şcoala de ofiţeri de miliţie şi securitate de la Băneasa. Dubiile privind apartenenţa sa la ofiţerii „de mare onoare” şi cu ochii albaştri s-au înteţit în momentul în care-l comemora-omagia oficial pe un fost general-torţionar ce aparţinuse fostei securităţi.

Agentul şef Florin Şchiopu – „vedetă”

Domnia sa deţine postul de lider al Sindicatului Solidaritatea 2004 din Penitenciarul Târgu Jiu, dar şi de vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din ANP. Unde preşedinte şi susţinător al său este cunoscutul personaj Sorin Dumitraşcu. Ajuns celebru la protestele cu aruncarea caschetelor în curtea Palatului Cotroceni, atunci când s-a scandat „Ieşi afară, javră ordinară!” la adresa preşedintelui Traian Băsescu. După care, cei 10.000 de poliţişti au mers la sediul central al PDL. Fost manager public – director adjunct al ANP, Sorin Dumitraşcu îşi schimbase statutul profesional, la sfârşitul anului 2007, când a ajuns în structura MI. Dorul de sistemul penitenciar l-a adus, în primăvara anului următor, înscris ca membru de sindicat la Penitenciarul Arad, cu toate că lucra tot în structura MI. Promisiunea era ca acesta să ajungă liderul FSANP, ajutat de Florin Şchiopu şi de Tudor Drulă, fost lider de sindicat şi vicepreşedinte FSANP la acea vreme. Prin această maşinaţiune, Sorin Dumitraşcu a devenit un lider desăvârşit, luptător iscusit, dar cu unele controverse bine ascunse. Iată că, deşi la un moment dat Sorin Dumitraşcu le promisese sprijin târgujienilor aflaţi în dosarul DNA, ca un om cu fler şi inteligenţă, acesta s-a retras delicat. Iar musiu Florinel Şchiopu revine cu picioarele pe pământ prin această începere a urmăririi penale. Liderul sindical de Gorj a picat două examene de accedere la funcţia de ofiţer. Probabil că în prezent nu-i mai sfidează pe directorii Penitenciarului Târgu Jiu, fiind cunoscută duritatea conflictului domniei sale cu directorul Marin Calotă, la începutul lunii decembrie 2011! Mai nou, Şchiopu face „ciocul mic” şi pentru că mai are o belea pe capul lui – verificarea Agenţiei Naţionale de Integritate. De care nu-l mai poate scăpa nici chestorul Ioan Băla, mai interesat de salvarea propriei pieli!

Operaţiunea „mai împrăştiaţi”, operaţiune eşuată, adică retrasă!

În ultima vreme, se zicea că Măria Sa chestorul Ioan Băla, doctor în ştiinţe penale şi posibil viitor caz penal, ar orchestra detaşarea cadrelor incomode din Penitenciarul Târgu-Jiu. Mai precis a martorilor din dosarul DNA, favorizând în acest fel protecţia urmăriţilor penal. Cu toate că el însuşi demarase operaţiunea „împrăştierea”, chestorul Ioan Băla a bătut în retragere. Vineri, 13 ianuarie 2012, ditamai directorul general al ANP şi-a anulat propriile-i dispoziţii de detaşare a celor chemaţi ca martori în dosarul DNA Târgu Jiu. Speriat de iminenţa aplicării legii penale şi în cazul său, chestorul şi-o fi dat seama că nu mai ţine cu detaşări disciplinare, acestea fiind în fond practici ilegale.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here