Hugo Chavez, decedat după 2 ani de suferinţă

387

Mii de oameni s-au adunat  pe străzile din Caracas după aflarea veștii că preşedintele Hugo Chavez (58 de ani) a murit din cauza cancerului.

Purtând fotografii cu liderul decedat și bannere în care îl numeau eliberatorul secolului XXI, simpatizanții lui Chavez au izbucnit, nu de puține ori, în plânsete isterice prin care își exprimau durerea. Nu au fost raportate incidente, dar o stare de tensiune putea fi detectată pe străzile din Caracas.

Manifestări similare au avut loc și în fața ambasadelor Venezuelei din aproape toate statele din America Latină, unde simpatizanții lui Hugo Chavez au venit să-și exprime regretul față de moartea acestuia. S-a luptat cu boala aproape 2 ani.

Trupul neînsuflețit al lui Hugo Chavez va fi depus  la Academia Militară din Caracas, unde va fi expus timp de trei zile, a declarat ministrul de Externe Elias Jaua.

Funeraliile naționale ale fostului lider venezuelean au fost programate pentru vineri.

Guvernul venezuelean a declarat începând de marţi, șapte zile de doliu național, şi suspendarea tuturor activităţilor publice şi private miercuri şi vineri, iar la toate ambasadele Venezuelei din întreaga lume drapelul a fost coborât în bernă.

Cuba a decretat trei zile de doliu în memoria preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, care „l-a însoţit pe Fidel Castro ca un adevărat fiu”, a afirmat Guvernul Cubanez.

„Cu o profundă şi devastatoare durere, poporul nostru şi Guvernul revoluţionar au aflat de decesul preşedintelui Hugo Chavez”, afirmă comunicatul Guvernului, care prezintă „sincerele sale condoleanţe părinţilor, fraţilor, fiicelor şi fiilor, precum şi tuturor apropiaţilor săi, care sunt şi ai noştri, aşa cum Chavez este de asemenea fiul Cubei, al Americii Latine, al Caraibilor şi lumii întregi”. „Chavez este şi cubanez” el a simţit pe pielea sa dificultăţile şi problemele noastre şi a făcut tot ce a putut, cu o generozitat extremă (…). El l-a însoţit pe Fidel ca un adevărat fiu şi prietenia lui cu Raul este profundă”, adaugă comunicatul Guvernului cubanez. „Cuba va păstra loialitate eternă memoriei şi moştenirii comandantului preşedinte Chavez şi va continua idealurile sale de unitate a forţelor revoluţionare şi de integrare şi independenţă a Americii noastre”, conchide textul.

În luna mai 2012, preşedintele s-a recuperat după o operaţie de cancer şi un tratament de chimioterapie, din 2011 şi apoi în februarie 2012. În decembrie 2012, însă, el a anunţat că mai are nevoie de o operaţie de cancer în Cuba şi l-a numit pe vicepreşedintele Nicolas Maduro ca succesor preferat al său, în cazul în care va fi nevoie. Decesul pare să stabilească alegeri prezidenţiale de înlocuire a lui Chavez, a cărui boală l-a împiedicat să depună jurământul pentru noul mandat în care a fost reales anul trecut.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here