Gorjenii au omagiat-o astăzi, 14 ianuarie 2022, pe eroina noastră națională, Ecaterina Teodoroiu, în bătătura casei natale din Vădeni

2392

Vineri, 14 ianuarie 2022, la ora 10:30, ANCE „R.M.” Gorj „Tudor Vladimirescu” împreună cu Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Asociația culturală Tătărescu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Muzeu Județean „Alexandru Ștefulescu” și un grup de elevi de la Școala Gimnazială nr. 7 din Târgu-Jiu, s-au adunat în bătătura casei natale din Vădeni pentru a o omagia pe eroina națională slt. Ecaterina Teodoroiu la scurgerea celor 128 de ani de la nașterea sa în această casă părintească, devenită acum muzeu.

Organizatorii au prezentat publicului o expoziție de fotografie documentară, copia actului de naștere al Ecaterinei Teodoroiu, precum și uniforma de sublocotenent a eroinei noastre, reprodusă conform regulamentului militar din timpul Primului Război Mondial.
Delegația ANCE „R.M.” Gorj „Tudor Vladimirescu” a fost alcătuită din: col. (rtr.) Walter Loga, col. (rtr.) Gigi Bușe, lt. col. (rtr.) Ovidiu-Gabriel Ghindă, prof. Ion Mocioi, Ing. Dan Toropu, dir. Viorica Ionescu, ing. Vasile Ionescu, prof. Valentin Dumitru Pătrașcu și ing. Dorin Brozbă.
La ora 10:30, domnul profesor de istorie Andrei Popete Pătrașcu – președintele Asociației cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” și coordonatorul acestei manifestări omagiale, fiu al Vădeniului, a rostit un scurt cuvânt de deschidere, invitându-l la microfon pe domnul profesor Ion Mocioi, unul dintre admirabilii și valoroșii oameni de cultură ai Gorjului, autor al unei importante monografii dedicate „Eroinei de la Jiu”. Acesta a trecut în revistă viața eroinei naționale slt. Ecaterina Teodoroiu, care deși a fost scurtă, de numai 23 de ani, activitatea acesteia a fost intensă, iar sacrificiul suprem au trecut-o în nemurire.
„Suntem într-un loc istoric. Ecaterina Teodoroiu a făcut istorie, jertfindu-se pentru viitorul României. Ea este eroină națională recunoscută prin lege de către poporul român. Ne bucurăm să fim astăzi aici să ne amintim de faptele pe care le-a realizat ea dându-și viața pentru neamul nostru. Eroina noastră și-a vărsat sângele pe teritoriul județului nostru pentru a apăra glia străbună de invazia cotropitorilor străini și la numai 23 de ani și-a dat și viața în luptele de la Mărășești. Ecaterina a primit și grad militar, devenind prima femeie ofițer din armata Română și un stindard pentru noi toți”, a spus domnul profesor, membru al ANCE „R.M.” Gorj.
A urmat la cuvânt și destăinuiri doamna Luminița Dragomir, strănepoata Cătălinei. „În familie, Ecaterinei i se spunea Lili. Era o tânără dornică de învățătură și de afirmare, plină de energie și elan tineresc, care știa să cânte la vioară și îi plăcea poezia. Ea a și scris câteva poezii, după ce a plecat la București să-și continue studiile. Din cauza războiului ea a devenit cercetașă, apoi infirmieră, iar după moartea fratelui ei, i-a luat arma și a plecat ca voluntar pe front”, a mărturisit strănepoata.
La rândul să, domnul col. ing. (rtr.) Walter Loga, președintele Asociației Naționale Cultul eroilor „Regina Maria”, Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu”. „Mă adresez tinerei generații prezente azi aici. Vreau să luați o pildă din viața Ecaterinei. Ea n-a ținut cont că este tânără. N-a ținut cont nici că este fată, atunci când a plecat să-l caute pe fratele ei care lupta ca ostaș pe front. Iar după ce i-a murit în brațele sale, a fost îndemnul de a-i lua arma și a pleca să lupte ea pe front pentru apărarea țării. Avem nevoie să ne cunoaștem istoria adevărată și să ne iubim eroii. Am demonstrat astăzi că „Eroina de pe Jiu”, Cătălina, trebuie să rămână în inimile noastre și că o purtăm cu cinste și ne mândrim cu ea peste tot, că este Eroină Națională”, a ținut să sublinieze domnul colonel.
În continuare, documentaristul gorjean Dorin Brozbă, un om inimos și de acțiune în promovarea valorilor culturale gorjenești, realizatorul filmului documentar „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, membru al ANCE „R.M.” Gorj, în mesajul transmis a criticat faptul că nu există niciun reprezentant al Primăriei Târgu-Jiu și nici al instituțiilor de învățământ care poartă denumirea celei omagiate, respectiv Școala Gimnazială și Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”. „Îmi aduc aminte când, de peste 44 de ani, elev fiind, frecventam această casă și bătătură și stam de vorbă, pe această prispă cu Sabina Toderoiu, străbunica doamnei Luminița, sora cea mică a eroinei. Nu veneam numai în ianuarie sau august, ci și în alte luni ale anului, și nu veneam singur ci câte o clasă sau două, pentru că noi gorjenii suntem privilegiați de istorie să avem cele mai multe personalități ale istoriei, printre care, Tudor Vladimirescu, Gheorghe Magheru, Ecaterina Teodoroiu, Arethia și Gheorghe Tătărescu, etc terminând cu genialul Constantin Brâncuși. Am realizat un film documentar despre Cătălina și l-am prezentat prin școli, prin țară și peste hotare. Aș vrea ca domnului profesor Popete să i se alăture și alți profesori de istorie să realizeze împreună multe lucruri frumoase despre istoria și eroii Gorjului” a spus domnul Brozbă plin de încredere în dascălii gorjeni.
În cadrul manifestării organizate cu ocazia împlinirii a 128 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, Asociația culturală „Tătărescu” a prezentat copia actului de naștere al eroinei, originalul aflându-se în fondurile Serviciului Județean al Arhivelor Naționale din Gorj, într-un registru de nou născuți din anul 1894, iar Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” a expus uniforma de sublocotenent voluntar a eroinei Ecaterina Teodoroiu, reprodusă în conformitate cu regulamentele militare ale epocii, atât vestonul, cât și gradul de sublocotenent voluntar al tinerei eroine care și-a jertfit viața pentru întregirea națională, timpul Primului Război Mondial.
Noi, cei de la Cultul Eroilor, după ce-am trecut în revistă expoziția foto-documentară realizată de domnul Popete Pătrașcu și doamna Marinela Strîmbulescu, a trebuit să plecăm la Casa de cultură de la Novaci, unde la ora 12 am participat la altă manifestare culturală „Dor de Eminescu”, dedicată Zilei Culturii Românești și a 172 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.
Ecaterina Teodoroiu a fost la înălțimea celor mai viteji apărători ai țării noastre, iar pentru dragostea de țară, pentru faptele de vitejie și simțul rar al datoriei, prin care și-a îndeplinit ceea ce socotea a fi misiunea ei, chiar cu prețul jertfei supreme, trebuie să rămână ca o flacără aprinsă a spiritualității românești.
Col. (rtr.) Gheorghe BUȘE, A.N.C.E.„R.M.” Gorj

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here