O nouă ediție a Festivalului Internațional de Literatură „Tudor Arghezi” va avea loc luna viitoare în județul Gorj, în perioada 18-21 mai. Ajuns la cea de-a 43-a ediţie, festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu.
Secţiuni și premii
Secțiunea Opera Omnia. Premiile (poezie și critică/istorie literară), în sumă de 5.000 de lei fiecare, vor fi acordate de Uniunea Scriitorilor din România unor personalități ale literaturii române contemporane, iar Consiliul Local şi Primăria orașului Târgu-Cărbuneşti le va atribui titlul de cetăţean de onoare.
Secțiunea Opera Omnia scriitori străini. Două premii în valoare de 2.000 de lei fiecare vor fi acordate de Consiliul Județean, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, unor scriitori de anvergură din spațiul cultural european.
Secțiunea „Opera Prima” (volum de debut în poezie), în valoare de 1.000 de lei, acordat de CJCPCT Gorj. În vederea atribuirii acestui premiu, se vor cere propuneri de nominalizare unor edituri de prestigiu cu preocupări constante în promovarea pe criterii valorice a volumelor de debut tipărite în perioada mai 2022 – mai 2023.
Secţiunea „Cuvinte potrivite”, pentru volum de poezie în manuscris, deschis autorilor români nedebutaţi, având vârsta maximă de 47 ani. Manuscrisele nu trebuie să depăşească 100 de pagini. Se atribuie un singur premiu, în valoare de 1.000 de lei, şi este acordat de CJCPCT Gorj.
Secţiunea „Bilete de papagal”, pentru grupaj de poezie. La această secţiune pot participa poeţii ce-şi aşteaptă consacrarea, cu un grupaj de minimum zece poezii, într-un singur exemplar. Se acordă: premiul I, în valoare de 700 de lei, de către CJCPCT Gorj; premiul II, în valoare de 600 lei, acordat de Centrul Cultural „Tudor Arghezi” și Consiliul Local Târgu Cărbunești”; premiul III, în valoare de 500 lei, acordat de Centrul Cultural „Tudor Arghezi” și Consiliul Local Târgu Cărbunești și mențiune specială din partea juriului, în valoare de 400 de lei, acordată de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. La această secțiune vor mai fi acordate mențiuni ale unor edituri, fundații, reviste literare, posturi de radio etc. Juriul are dreptul de a redistribui premiile. Câștigătorii locului I de la ultimele trei ediții nu sunt acceptați în concurs.
Secțiunea de Arghezologie, deschisă scriitorilor români pentru exegeze care au obiect de studiu viața și opera lui Tudor Arghezi (studii publicate sau în manuscris). Premiul în valoare de 1.000 de lei este acordat de CJCPCT Gorj.
Secţiunea Premiul Opera Omnia atribuit unui scriitor de origine gorjenească, în sumă de 1.000 de lei, acordat de CJCPCT Gorj.
Promovarea operei argheziene și a festivalului. Secțiunea este deschisă participanților din țară și străinătate cu merite deosebite în creșterea vizibilității evenimentului, precum și în promovarea, traducerea, ilustrarea grafică ori publicarea de exegeze despre poetul omagiat. Se vor acorda: 6 premii a 600 de lei de către Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”; 4 premii a 600 de lei acordate de CJCPCT Gorj; 6 premii a 1.000 de lei fiecare – pentru promovarea operei argheziene peste hotare acordate de CJCPCT Gorj și Primăria și Consiliul Local Tg. Cărbunești.
Juriul, alcătuit exclusiv din membri ai Uniunii Scriitorilor din România, îşi va începe lecturarea în 18 mai 2023, urmând ca în cursul zilei de 21 mai să anunțe laureații secțiunilor.
Organizatorii festivalului sunt Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria orașului Târgu Cărbunești, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Târgu Jiu și în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România și Institutul Cultural Român.
I.I.