Gordon Brown, acuzat că a tăiat fondurile armatei britanice

373
gordon-brown-ds10Finanţarea insuficientă a operaţiunilor militarilor acordată de Gordon Brown în perioada în care acesta era ministrul de Finanţe, a fost plătită cu viaţa unora dintre militarii britanici în Irak şi Afganistan, a declarat fostul şef al Statului Major britanic, lordul Charles Guthrie.

La mai puţin de o lună după audierea lui Tony Blair, premierul Gordon Brown va depune la rândul său mărturie în faţa comisiei de anchetă privind implicarea Marii Britanii în războiul din Irak, un exerciţiu riscant cu câteva săptămâni înainte de alegerile legislative.
„A nu aloca armatei toate fondurile de care avea nevoie (…) a costat fără nicio îndoiala viaţa militarilor”, a declarat generalul Guthrie, cunoscut apropiat al al lui Blair, fost şef al Statului Major în perioada 1997-2001, într-un interviu publicat în ediţia de vineri a cotidianului The Times.
„Trebuia întrebat de ce era atât de insensibil în ceea ce priveşte Apărarea şi atât de sensibil faţă de alte ministere”, a adăugat acesta.
În faţa comisiei de anchetă, în ianuarie, fostul ministru al Apărării, Geoff Hoon, a sugerat că Brown a refuzat armatei fondurile strategice pentru a se pregăti în vederea acestui conflict. Consecinţele acestor decizii se vor face simţite în Afganistan, unde armata britanică este afectată în mod special de lipsa de elicoptere, a apreciat acesta.
În faţa aceleiaşi comisii, un fost oficial de rang înalt al Ministerului Apărării, Kevin Tebbit, l-a acuzat pe Brown că a „ghilotinat” unele bugete la sfârşitul lui 2003. Cel care a fost cel mai puternic ministru de Finanţe al Guvernului Tony Blair în perioada 1997-2007 s-a distanţat întotdeauna de acest conflict, afişând public un sprijin faţă de decizia controversată a superiorului său, dar sugerând că a făcut-o mai mult din loialitate decât din convingere.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here