Georgienii au comemorat agresiunea rusă cu focuri de tabără

424
focLa numai un an de la declanşarea războiului dintre Rusia şi Georgia, situaţia în regiunea Caucazului continuă să rămână tensionată. Georgia acuză Rusia, ale cărei trupe încă nu s-au retras, că acţionează, alături de separatiştii din Osetia de Sud, ca o forţă de ocupaţie. La rândul său, Kremlinul susţine că Georgia pregăteşte acţiuni provocatoare pentru a-şi lua revanşa după înfrângerea de anul trecut. Aproape 300 de studenţi au organizat o manifestaţie în capitala georgiană Tbilisi. Studenţii au agitat drapele naţionale, au scandat numele ţării şi au aprins un foc de tabără.

„Prin acest foc dorim să purificăm Georgia de agresiunea Rusiei. Este simbolul purificării şi al unităţii noastre”, a afirmat un student georgian. În timpul nopţii au fost aprinse sute de focuri în mai multe oraşe gerogiene. „Acesta este un semnal pentru Rusia, pentru soldaţii aflaţi la câţiva kilometri de aici şi care ocupă Georgia. Mai devreme sau mai târziu, victoria va fi de partea noastră şi Georgia va fi unul din statele de frunte ale regiunii”, a declarat un alt student. Ostilităţile au debutat la 7 august 2008, când armata georgiană a lansat ofensiva asupra Osetiei de Sud. Riposta militară rusă a venit la 12 august, când o mare parte din Georgia a fost ocupată.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat încetarea operaţiunilor abia după ce omologul său francez, Nicolas Sarkozy, a intervenit ca mediator. Războiul s-a soldat cu 390 de morţi şi circa 190.000 de refugiaţi. Rusia şi Osetia de Sud ridică un deget acuzator spre liderul de la Tbilisi, Mihail Saakaşvili, şi spre armata georgiană, instruită şi echipată de Statele Unite. Reprezentanţii celor două state susţin că au intervenit în ajutorul trupelor ruse de menţinere a păcii şi a civililor deţinători de paşaport rusesc. Georgia consideră că a fost victima unei agresiuni din partea Rusiei, care a provocat conflictul ca represalii pentru orientarea pro-occidentală a acestei foste republici sovietice care şi-a depus dosarul de candidatură la Alianţa Nord-Atlantică.
Marius Becherete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here