Georgia acuză Rusia că pregăteşte „un scenariu periculos” în regiune

484
conflict Rusia GeorgiaGeorgia a acuzat Rusia de destabilizarea situaţiei din regiune, după avertismentul Moscovei cu o posibilă recurgere la forţă împotriva statului caucazian, informează Agenţia France Presse.
Ministerul georgian al Afacerilor Externe “condamnă categoric declaraţiile militariste ale Moscovei, ale cărei ţinte sunt destabilizarea situaţiei (din Georgia) şi evoluţia evenimentelor conform unui scenariu periculos”, se menţionează în comunicatul instituţiei. Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la forţă dacă Georgia îşi continuă “provocările” în Caucaz, a anunţat mai devreme, sâmbătă, Ministerul rus al Apărării, cu o săptămână înaintea împlinirii unui an de la data declanşării conflictului din vara lui 2008, în care s-au confruntat cele două state.

Diplomaţia georgiană a calificat declaraţia rusă drept “o ameninţare nedisimulată la adresa Georgiei”. Lidera Consiliului de Securitate Naţională al Georgiei, Eka Tkeşelaşvili, a apreciat la rândul ei că declaraţiile ruse “sunt similare cu cele făcute acum un an, înaintea declanşării conflictului militar ruso-georgian. Sperăm că de această dată comunitatea internaţională va trimite un semnal clar Rusiei pentru a evita repetarea evenimentelor de anul trecut”, a mai declarat ea.
Georgia a declanşat în noaptea de 7 spre 8 august 2008 o ofensivă pentru a relua controlul provinciei sale separatiste Osetia de Sud. Rusia, ale cărei trupe “de menţinere a păcii” se găseau în zona de conflict, a ripostat cu un asalt militar de amploare dincolo de limitele republicii separatiste. La 26 august 2008, Rusia a recunoscut independenţa provinciilor georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here