De ieri, alaltăieri, politica românească a făcut un pas important de la stângăcie spre stânga, prin anunţurile lui Dan Diaconescu de a forma un partid al poporului şi prin fuziunea dintre Partidul Comuniştilor al lui Constantin Rotaru cu Partidul Alianţei Socialiste, în urma căreia a reapărut Partidul Comunist Român.
În Gorj, Partidul Alianţei Socialiste este tutorele politic a doi parlamentari: senatorul Ion Ruşeţ, fost consilier judeţean din partea PAS, actualmente din partea PDL şi deputatul Constantin Severus Militaru, fost consilier local din partea aceluiaşi partid de stânga. La începutul anilor 2000 şi 2004, cei doi parlamentari portocalii aveau conflicte deschise cu democraţii de stânga conduşi de Pantelimon Manta. Mersul istoriei s-a întors, pentru că înainte de promulgarea legii partidelor politice în forma nouă, care interzice migraţia aleşilor locali şi judeţeni, lege care induce discriminare pe criterii politice fiindcă nu se aplică în acelaşi fel şi la Parlament, cei doi au trecut de la PAS la PD şi după aceea în dreapta politică cu partid cu tot, fără să încalce în vreun fel legea partidelor politice, deoarece trecerea s-a făcut înaintea alegerilor. Eu însumi am optat să candidez ca primar al municipiului Motru în 2008 pe listele Partidului Alianţa Socialistă şi le-am propus celor care au consimţit să candideze pentru un mandat de consilier local (15 oameni în total) principiul democraţiei participative, ceea ce ar fi însemnat ca în cazul obţinerii unui mandat de consilier, toţi ce cincisprezece să fi trecut câte trei luni prin exerciţiul mandatului de consilier local. Oamenii n-au avut încredere în programul simplu şi sincer pe care îl încropisem atunci. Eu m-am ales totuşi cu un beneficiu, întrucât CNSAS-ul s-a sesizat din oficiu şi mi-a verificat cazierul politic, certificând faptul că este curat. Personal nu am încredere în adunăturile de stânga, deoarece politica ori se face cu oameni bogaţi, ori cu oameni foarte deştepţi.
În România oameni bogaţi şi foarte deştepţi nu prea există, aşa că putem explica de ce s-a ajuns aici. Omul politic, odată ajuns în funcţie, începe să se gândească la bogăţie şi devine deştept doar pentru sine. Mă gândesc însă că mai sunt şi excepţii. Asemenea excepţii există şi la noi în Gorj şi chiar la vârf, însă nu sunt excepţii ale extremelor şi, cu riscul de a-mi pune în cap o parte dintre conducătorii momentului, pot spune că unii dintre ei sunt foarte buni mediatori şi promovează un sistem de înţelegere faţă de adversar. Astfel ei dovedesc că au ieşit din totalitarism, făcând primul pas spre societatea post-comunistă. Şi, ca să fiu explicit, aş începe cu un Victor Ponta, aş continua cu Toni Mihail Greblă, cu Ion Călinoiu şi cu o altă mare parte de lideri locali de stânga sau de dreapta, pentru că nu ştiu unde să-l încadrez pe Ion Ruşeţ. Aceşti oameni au principala calitate de mediatori sociali şi ar trebui să devină şi meditatori pentru cei pe care ar urma să-i promoveze şi să-i selecţioneze în vederea completării elitei politice. Desigur, mulţimea doreşte din tot sufletul să deţină puterea, dar de executat nu o poate executa decât ceea ce se constituie în crema ei. Această cremă poate deveni însă frişcă dacă este asamblată pe necunoaştere şi frică.
Constantin Bunilă