Fost angajat Minprest, bun de plată – 7.500 lei pentru cursurile de formare profesională

9708

Un fost salariat al Minprest Serv Rovinari, prestatorul de servicii al Complexului Energetic Oltenia, a fost obligat de instanță să suporte cheltuielile legate cu pregătirea sa profesională. Iar banii nu sunt deloc puțini. Bărbatul din Negomir are de plătit peste 7.500 de lei, asta dacă nu va ataca decizia instanței.

Cererea având ca obiect „acțiune în răspundere patrimonială” a fost înregistrată de Minprest pe rolul Secției de Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale a Tribunalului Gorj, la începutul lunii octombrie 2022.
Societatea a cerut ca fostul angajat să fie obligat la plata sumei de 7.578 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de formare profesională, precum și la plata cheltuielilor de judecată.
Bărbatul s-a angajat la Minprest în 2013. A lucrat mai întâi ca electrician, după care a urmat cursul de calificare în profesia de picher. Astă-vară și-a dat demisia din funcție. Asta deși în 2018, societatea s-a obligat să finanțeze integral cursul de formare profesională, iar salariatul „să suporte contravaloarea cursului, precum și toate cheltuielile ocazionate cu participarea la acest curs, în cazul în care acesta are inițiativa încetării raporturilor de muncă dintre părți pe o durată de 5 ani, după promovarea examenului de absolvire, sau dacă acesta este concediat în interiorul termenului de 5 ani de la absolvire”.
După demisie, Minprest i-a comunicat salariatului că suma achitată pentru pregătirea sa profesională depășește 7.500 de lei.
Bărbatul din Negomir a semnat un angajament de plată cu fostul său angajator, asumându-și obligația că va achita debitul în patru rate, obligație pe care nu și-a îndeplinit-o.
După notificarea fostului angajat, Minprest a trecut la acționarea acestuia în instanță. Încă de la primul termen, Tribunalul Gorj a admis cererea societății din Rovinari. „Admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 7.578 lei, reprezentând contravaloare cheltuieli de formare profesională. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Gorj”, a decis, zilele trecute, instanța.
„Întrucât pârâtul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale prevăzute în actul adițional cu clauză de formare profesională și nici obligația de plată pentru debitul recunoscut și asumat prin angajamentul de plată, deși a fost notificat de către reclamantă, astfel cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar, instanța constată că acțiunea de față este întemeiată, fiind întrunite condițiile antrenării răspunderii patrimoniale, respectiv existenţa unei fapte ilicite, a unui prejudiciu, calitatea de salariat a persoanei care a produs prejudiciul, a legăturii de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu şi a culpei salariatului. Prejudiciul produs reclamantei constă în contravaloarea cursurilor de formare profesională şi în toate cheltuielile efectuate de reclamantă în scopul formării profesionale a pârâtului, costuri identificate prin actul adiţional la contract, dar şi prin înscrisurile ataşate de reclamantă la dosarul cauzei”, a motivat instanța.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here