Festival de muzică lăutărească în pădurea Stejeret

1452

O nouă ediție a festivalului de muzică lăutărească „Gena Bârsan” va avea loc la Târgu Cărbunești, în data de 29 august, în pădurea Stejeret.
Festivalul se adresează tarafurilor lăutărești tradiționale care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă tradiția și autenticitatea cântecului și portului popular.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a inițiat acest festival extrem de important pentru muzica lăutărească în anul 2005, în colaborare cu Primăria Târgu Cărbunești.
Festivalul-concurs este deschis tarafurilor și rapsozilor. Fiecare județ invitat poate participa cu un singur taraf și doi rapsozi.
Componența tarafului va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară, bas (3-7 persoane). Nu se admit în concurs instrumente electronice. Fiecare taraf poate prezenta în concurs, pe lângă programul tarafului, și 1-2 rapsozi.
Un instrumentist nu poate face parte din mai multe tarafuri. Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă și un cântec de joc, iar costumul popular este obligatoriu.
Înscrierea pe secțiuni se face la Centrul Cultural „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești până în data de 29 august. Se acordă premii în bani pentru fiecare secțiune. Trofeul și Marele Premiu este în valoare de 1.500 de lei.
„Lăutarii sunt și vor rămâne cei mai importanți mesageri ai cântecului românesc. Ei au transmis din generație în generație cântece care au intrat în patrimoniul național, ca parte a identității noastre.
Prin manifestările artistice dedicate exclusiv formațiilor de lăutari: Festivalul zonal de muzică lăutărească „Gena Bârsan”, „Festivalul lăutarilor gorjeni” de la Bolboși, Festivalul de muzică tradițională „Geagu Cătăroiu” de la Tismana, publicul are ocazia să vadă și să asculte specificitatea tarafului tradițional din Gorj, care din punct de vedere al repertoriului și stilului de interpretare poate fi identificat cu o anumită subzonă a Gorjului: Pârâul de Pripor, Tismana, Târgu Cărbunești sau Valea Amaradiei”, anunță organizatorii.
Gena Bârsan a fost o cunoscută interpretă de muzică lăutărească din Gorj. Artista a avut de-a lungul carierei sale numeroase turnee în țară, cu Taraful Gorjului, cântând alături de artista Maria Tănase, dar și de alte soliste renumite din județ, cum ar fi Maria Lătărețu și Lia Bobirci.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here