Fără tânăra generație, agricultura europeană riscă declinul

1202

În prezent, în UE există aproximativ 9 milioane de ferme, cu o forță de muncă de aproximativ 17 milioane de oameni. Sectorul aprovizionării cu alimente în sens mai larg, cu agricultura în centrul său, reprezintă aproximativ 8% din totalul locurilor de muncă din UE. Cu toate acestea, veniturile agricole sunt considerabil în urmă față de salariile medii, în majoritatea statelor membre. În plus, din 2005, UE a pierdut aproximativ o treime din fermele sale, iar ponderea angajaților în agricultură a scăzut de la 6,4 % din totalul angajaților în 2005 la 4,2 % în 2020.

Pentru Grupul Partidului Popular European (PPE) situația din agricultură este alarmantă. În lipsa măsurilor necesare, luate la momentul potrivit, Uniunea riscă de la destabilizarea comunităților rurale și pierderea unei părți a patrimoniului cultural, până la pierderea competitivității acestui sector economic și insecuritatea alimentară.

PPE, partidul fermierilor europeni s-a angajat să oprească acest declin și propune un set amplu și variat de măsuri, ceea mai mare parte dintre ele fiind parte a viziunii partidului pentru viitoarea politică agricolă comună.

Mizând pe modelul agricol european bazat pe familii de agricultori și fermieri profesioniști, popularii europeni acordă multă atenție reînnoirii generaționale în agricultură.

PPE solicită o intensificare a eforturilor la nivel european pentru a combate lipsa alarmantă a reînnoirii generaționale în agricultură, astfel încât zonele rurale să devină mai atractive pentru generația tânără.

Fără tinerii dispuși să accepte agricultura ca profesie, acest sector este în pericol și viața economică din zonele rurale se va prăbuși. Doar 11,9 % dintre managerii fermelor din UE aveau sub 40 de ani în 2020. Acest lucru nu este sustenabil. PPE dă asigurări că va sprijini toate măsurile care le permit tinerilor să asigure viitorul sectorului, abordând provocările legate de accesul la pământ și finanțare, prin promovarea serviciilor de consiliere, educație și formare, prin asigurarea coerenței între măsurile locale, naționale și UE pentru tinerii fermieri și prin intermediul fermelor. Mai simplu spus, este nevoie de o strategie de succesiune în agricultură.

Un prim pas în această direcție a fost făcut săptămâna trecută, când plenul Parlamentului European a adoptat raportul inițiativă proprie, privind Reînnoirea generațională în viitoarele ferme din UE.

Inițiat de comisia de agricultură (AGRI), cu sprijinul consistent al membrilor PPE din această comisie, raportul aduce în atenția statelor membre și a Comisiei situația gravă din agricultură, creată de lipsa implicării tinerilor în acest sector de activitate.

Cele mai importante obstacole care împiedică reînnoirea generațională sunt legate de prețul și disponibilitatea terenurilor, profitabilitatea în general scăzută a activităților agricole, birocrația și imaginea nu tocmai bună a acestui sector.

Pentru a elimina măcar parțial aceste probleme, membrii Parlamentului European solicită statelor membre să dezvolte strategii coerente și pe termen lung pentru a promova schimbarea generațională. Printre măsurile care pot crește atractivitatea muncii în agricultură au fost propuse: sprijinul financiar, inclusiv ajutor pentru instalare, reduceri fiscale mai largi și stimulente, în special pentru transferul de terenuri, dar și pensii adecvate și protecție socială.

În același raport, Comisiei Europene i s-a cerut să identifice nevoile și cerințele specifice ale tinerilor fermieri și ale noilor fermieri, în special nevoile celor care nu provin din familii de fermieri și să acorde mai multă atenție sectoarelor agricole predispuse la criză, deoarece teama de posibile crize frecvente este cea care descurajează tinerii din anumite sectoare agricole, cum ar fi sectorul laptelui.

Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 176 de membri din toate statele membre.
M.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here