Fals procuror al DIICOT, identificat după ce vroia să dea o ţeapă “PayPoint” la Scoarţa

534

Poliţia Scoarţa a fost sesizată în cursul zilei de miercuri de către angajaţi ai primăriei din localitate, după ce salariaţii au primit un telefon de la o persoană care se recomanda drept procuror al DIICOT şi vroia informaţii interne legate de o parte a agenţilor economici din localitate. Verificând numele solicitantului, după ce s-au apucat să facă lista dorită de apelant, funcţionarii Primăriei Scoarţa au realizat că acesta nu apărea în evidenţele publice ca fiind magistrat. Atunci au sesizat organele de anchetă, Parchetul din Târgu-Jiu intrând pe fir şi identificându-l pe falsul procuror. Acesta mai făcuse aceeaşi “aroganţă” şi la Primăria Ţânţăreni, scopul fiind identificarea agenţilor eceonomici care deţin aparate PayPoint pentru încărcarea cartelelor telefonice, informaţiile de la aceştia putând fi folosite pentru fraudarea firmelor în cauză.

Procurorii din municipiu au întocmit dosar şi îl cercetează pe falsul procuror, identificat, se pare, imediat după sesizare, susţin funcţionarii instituţiei din Scoarţa, cei care au şi reclamat că persoana care a cerut date la primărie nu a fost găsită de ei ca fiind magistrat. De altfel, persoana care apelase la Primăria Scoarţa, miercuri, susţinuse că era procuror al DIICOT şi avea nevoie, urgent, de lista agenţilor economici din comună care deţin aparate pentru încărcarea electronică a cartelelor telefonice. Făcuse acelaşi demers şi la Primăria Ţânţăreni, funcţionarii apucându-se rapid să-i îndeplinească dorinţa falsului procuror. La Scoarţa însă, funcţionarii au înţeles că procurorul DIICOT nu are profesia cu care se laudă, viceprimarul sunând şi interesându-se de numele persoanei direct la instituţia unde susţinuse că acesta lucra. I s-a transmis că respectivul nu este angajat al DIICOT iar pasul imediat următor făcut de vice a fost să sune la poliţie, mai ales că respectivul a apelat la Primăria Scoarţa de pe un telefon mobil. Poliţiştii au alertat parchetul care a constituit un dosar, solicitând identificarea presupusului procuror. Cel în cauză ar fi fost prins imediat, susţin angajaţii de la Scoarţa, care spun că procurorii adevăraţi au luat deja declaraţii celor implicaţi.

Situaţie similară la Constanţa şi Tulcea
Nu este exclus ca falsul procuror care vroia să dea o lovitură la Gorj, să fie accelaşi care îşi încercase “norocul” şi în judeţele Constanţa şi Tulcea, tot luna aceasta. Asta mai ales că respectivul nu a fost prins.
De altfel, în urmă cu zece zile, mai mulţi primari din judeţele Constanţa şi Tulcea au fost şi ei contactaţi telefonic, tot de un bărbat, care se prezenta drept procuror DIICOT. Edilii i-au dat acestuia informaţii cu privire la firmele ce deţin terminale PayPoint din raza primăriilor respective. Potrivit DIICOT, în baza informaţiilor obţinute de la primari, falsul procuror a contactat administratorii societăţilor, de la care a solicitat şi, în unele cazuri, a obţinut informaţii despre angajaţi, precum şi coduri de reîncărcare ale cartelelor de telefonie mobilă. Totodată, administratorii au fost îndrumaţi de falsul procuror să se prezinte la DIICOT cu toate datele şi documentele solicitate telefonic.

Atenţionare DIICOT
“DIICOT atenţionează că aceasta nu este o manieră de lucru proprie procurorilor şi atrage atenţia primarilor şi administratorilor societăţilor comerciale să nu ofere prin telefon informaţii de genul celor arătate, să verifice la unităţile DIICOT din zonele teritoriale aferente şi să anunţe imediat poliţia de pe raza teritorială despre astfel de situaţii”, au făcut public reprezentanţii instituţiei.
În cazurile din Constanţa şi Tulcea, procurorii DIICOT au demarat cercetările după ce la Structura Teritorială Constanţa au venit administratorii mai multor firme, care au vrut să prezinte informaţiile solicitate telefonic de falsul procuror, au mai spus sursele judiciare citate.
Anchetatorii lansează un apel pentru întărirea vigilenţei primarilor şi administratorilor de firme care deţin terminale de tip PayPoint (folosite pentru încasare plăţi facturi, rate, încărcare electronică cartele telefonice, transfer de bani), astfel încât să nu devină victime ale persoanelor care, dându-se drept procurori DIICOT, încearcă să obţină informaţii susceptibile a fi folosite pentru fraudarea societăţilor comerciale respective.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here