Fabrica-închisoare! – Salariaţii UM Sadu, controlaţi până la piele la ieşirea din tură

442

Chiar dacă la Uzina Mecanică Sadu, în urma sustragerii de muniţie depistate de poliţişti, nu s-au achiziţionat detectoare de metale, totuşi se fac eforturi pentru astuparea breşei din securitatea fabricii, constatate de oficialii Romarm după incidentul de luna trecută. În acest scop s-a majorat numărul de paznici la poarta fabricii, se fac controale aspre la ieşirea angajaţilor din uzină iar salariaţii nu mai au voie să iasă la cumpărături la magazinul aflat dincolo de poarta UM Sadu, decât cu bilet de voie. Salariaţii susţin că se simt mai rău ca la închisoare.

Controale drastice la ieşirea din fabrică şi interdicţia de a părăsi unitatea chiar şi la pauza de masă. Cu asta s-au ales angajaţii UM Sadu în urma scandalului privind furtul de muniţie de la UM Sadu, instrumentat de procurorii gorjeni, care a făcut vâlvă până la Guvern, dovedindu-se că din uzina de armament se puteau scoate gloanţe şi substanţe periculoase, direct cu plasa. Conducerea uzinei a impus imediat, asta deşi directorul şi şeful pazei sunt ambii cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu în dosarul respectiv, pază sporită la poarta fabricii, controalele efectuându-se în parte pentru fiecare salariat. Unde sunt suspiciuni, paznicii controlează mai mult decât genţile angajaţilor, verificările putând fi şi corporale.

Coadă la ieşirea din UM Sadu
Din cauza acestor verificări, de care nu scapă niciun salariat, la poarta fabricii se formează după ora 15.30 cozi impresionante de salariaţi. Oamenii aşteaptă la rând să fie verificaţi de organele de pază pentru a putea trece de poarta unităţii şi a pleca acasă. Angajaţii susţin că aşteaptă destul de mult până le vine rândul la control şi se simt aiurea când sunt “scanaţi” de paznicii deveniţi brusc foarte vigilenţi.
De altfel, măsurile de securitate s-au înăsprit şi în timpul procesului de producţie, dar şi la pauza de masă, muncitorilor nemaifiindu-le permis să iasă pe poarta uzinei de capul lor. “Ca să mergem la magazin pentru o eugenia trebuie să avem bilet de voie. E mai rău ca la închisoare”, declară unul dintre salariaţii care se plânge că munceşte pe un salariu de mizerie.
O parte a angajaţilor încasează de altfel câte 700 de lei lunar, în ciuda riscului la care se supun şi a activităţii dificile. “Totul porneşte de la banii puţini, de aici şi tentaţia de a vinde muniţie pentru un ban în plus. Ar trebui să se rezolve problemele economice apoi cele de securitate”, a mai precizat omul.

Se aşteaptă şefi de la Bucureşti
În ce priveşte numirea unui nou director al UM Sadu angajaţii vorbesc despre numirea unui şef de la Romarm de la Bucureşti, un anume Toader Ulise, fost director al UM Cugir, fost membru PC, consilier şi chiar purtător de cuvânt aici. Ulise a fost adus la Romarm de fostul director al Romarm, Vasile Crişan, cel în locul căruia a fost instalat anul trecut Lori Boian.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here