Elevii și-au prezentat ideile de afaceri la Târgul Regional al Firmelor de Exercițiu

1372

14 echipe de elevi și-au prezentat ideile de afaceri în cadrul celei de-a VI-a ediții a Târgului Regional al Firmelor de Exercițiu, organizat sâmbătă de Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Centrul de Calcul SA.

Cea de-a VI-a ediție a Târgului Regional al Firmelor de Exercițiu a fost organizată în cadrul proiectului „Sprijinirea tranziției elevilor către piața muncii prin stagii de practică inovatoare (STEP-PRACTINOV)” – POCU/633/6/14/131611 și a reunit 14 echipe de elevi, de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” și Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din Târgu-Jiu. ”Elevii au elaborat planuri de afaceri, și-au făcut pliante, cărți de vizită, cataloage cu prețuri, au venit și cu mostre de produs, acolo unde se poate. Planurile de afaceri sunt structurate pe, să zicem, afaceri direct profitabile, firme producătoare de bunuri, dar și firme de consultanță. (…) Au realizat materialele la ore de educație antreprenorială, în timpul liber, au fost voluntari la firme încât să vadă cam care este modalitatea de a crea un produs, au învățat să calculeze costuri, au învățat să calculeze profit, au învățat să calculeze productivitatea muncii, să-și calculeze salariile, iar astăzi (n.r. 12 iunie 2021), înafară de faptul că expun o afacere, un produs, un plan de afaceri, vor realiza și niște tranzacții, în funcție de cerere, de ofertă, evident, și vor fi premiate companiile cele mai profitabile, cele care au cea mai frumoasă reclamă a produsului, cele care au cea mai creativă idee de afaceri. Credem noi că este un exercițiu important pentru copii, ca atunci când termină școală să aibă niște abilități de antreprenoriat și, eventual, să se poată descurca dacă vor să-și înființeze o afacere”, a declarat prof. Elena Velțan.

De la cafenele literare la firme de consultanță pentru reciclare
Elevii au venit cu tot felul idei de afaceri, de la cafenele literare, la magazine de produse naturiste sau închirieri de rulote. De exemplu, echipa Greenholics a venit cu ideea unei afaceri axată pe conștientizarea oamenilor cu privire la impactului încălzirii globale și oferirea de consultanță pentru cei interesați de reciclare. ”Noi avem o afacere de reciclat, care își propune în primul rând să implice comunitatea în activități și să promoveze cumva idei, să determine populația să conștientizeze impactul încălzirii globale asupra mediului și cum ne afectează viața de zi cu zi. Realizăm și produse, oferim servicii și propunem să instalăm cât mai multe centre de colectare în apropierea caselor. Suntem centrați cumva și pe materiale, oferim idei și sprijin pentru tot felul de idei de reciclare”, a explicat Blidea Ștefania, reprezentată a echipei. Alexandru Trifu Urzică și Sârbu Andreea au venit cu ideea unei cafenele literare”. ”Afacerea noastră se numește ”Infuzie” și scopul este acela de a educa publicul larg cu privire la beneficiile și istoria ceaiului, oferind totodată un spațiu prielnic lecturii. Principalul concept în jurul căruia se construiește afacerea constă în comercializarea ceaiului autentic de calitate, alături de experiența unei lecturi prolifice sau a unei sesiuni de studiu neîntrerupt”, a precizat Alexandru. Tot la o cafenea s-au gândit și Chiriac Raluca și Andrei Văleanu. ”Noi ne-am gândit să implementăm o cafenea care are denumirea de ”Hot Caffee”. Oferim diferite tipuri de cafea, dar și o gamă diversificată de ceaiuri. Noi încercăm să ne axăm mai mult pe produse naturiste”, a explicat Raluca. Marinica Alexandra Raluca și Alexia Bercea au mers pe ideea unei firme care se ocupă atât cu spălarea covoarelor, cât și comercializarea acestora. ”Noi ne numim ”Magic carpet” și ne ocupăm în special cu spălatul covoarelor, dar și cu vânzarea acestora, deoarece avem un parteneriat. Ce este important de reținut este că toate covorașele noastre sunt practice, având aproximativ toate modelele două fețe și ele se pot spăla la mașina de spălat, ceea ce este foarte important pentru oamenii aleg să folosească această țesătură”, a precizat Alexandra.

Despre proiect
Proiectul “Sprijinirea tranziției elevilor către piața muncii prin stagii de practică inovatoare (STEP-PRACTINOV)” este implementat de Centrul de Calcul SA, în calitate de beneficiar al finanțării, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, și se derulează pe o perioadă de 23 luni, între 31.07.2020 – 30.06.2022. Proiectul are ca obiectiv general facilitarea accesului pe piața muncii pentru 250 de elevi din învățământul preuniversitar din județul Gorj prin derularea de activități de învățare aferente stagiilor de practica pentru creșterea numărului absolvenților care găsesc un loc de muncă și stimularea participării la programe de învățare la locul de muncă a elevilor din învățământul tehnic și profesional, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv și din domeniile de specializare inteligentă, conform SNCDI, pe o perioada de 23 de luni.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here