Drum cu ghinion spre casă pentru sârbii veniţi la Festivalul de Folclor

292

Oricât s-ar fi simţit de bine la Târgu-Jiu şi oricât şi-ar fi dorit, totuşi, să ajungă şi acasă, membri ansamblului folcloric din oraşul sârbesc Niş au trecut vineri, 13 iulie, prin clipe de coşmar, după ce autocarul care îi ducea spre vama de la Drobeta Turnu Severin s-a răsturnat la câţiva kilometri distanţă de Motru, pe raza judeţului Mehedinţi.

Într-o curbă în „S”, cu vizibilitate bună, pe raza comunei Broşteni, autocarul sârbilor a fost scăpat de sub control şi s-a răsturnat pe partea dreaptă. Şoferul sârb spune că în faţă i-a apărut brusc o maşină oprită, dar, în realitate, el a venit cu viteză şi nu a mai apucat să vadă că un Audi oprise pentru a vira stânga, pe un drum secundar, şi aştepta să treacă două maşini care circulau pe contrasens şi aveau prioritate. Autocarul a ajuns într-un şanţ adânc de doi metri, fetele din trupa de dansuri folclorice fiind cele mai rănite sau, în situaţia cea mai fericită, cele mai speriate. Ele au fost descarcerate cu ajutorul pompierilor militari de la Drobeta Turnu Severin, dar şi de la Motru, din municipiul gorjean fiind solicitate şi trei ambulanţe, inclusiv un echipaj SMURD, care au ajutat la transportarea răniţilor. Toate persoanele accidentate au fost transportate de urgenţă la Severin, unele dintre salvări făcând şi două curse pentru a-i duce pe răniţi. În plus, într-o ambulanţă, contrar uzanţelor, au fost urcaţi şi înghesuiţi şi câte trei răniţi, din dorinţa de a fi transportaţi cât mai repede la UPU de la Severin. Nu mai puţin de 22 de membri ai ansamblului folcloric au ajuns la spital din totalul celor 39 de pasageri din autocar. Cei care au refuzat internarea sau se ţineau pe picioarele lor au fost duşi la Severin cu un autobuz pus la dispoziţia lor de autorităţile locale. Autocarul răsturnat a mai rămas în şanţ până a doua zi, fiind păzit de poliţiştii din Mehedinţi cu schimbul.
Gelu Ionescu

Porumbel, îngrijorat
Pasagerii au fost scoşi printr-o gaură din geamul parbrizului, organizatorii festivalului de la Gorj ţinând permanent legătura cu cei răniţi, “Am fost în permanentă legătură cu ei. Au necesitat îngrijiri medicale 22 de persoane, 2 dintre ei au fost într-o stare mai gravă restul suferind răni uşore, zgârieturi. Cei care au fost afectaţi mai grav au fost transportaţi cu o maşină specială până acasă”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului instrumental Doina Gorjului. Ceilalţi pasageri ai autocarului au fost preluaţi de un autobuz şi duşi la sediul Poliţiei Mehedinţi, de unde au fost preluaţi de un autocar din Serbia.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here