Dosarul “Mafia Imobiliară”, mutat la Înalta Curte

282

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Piteşti au declarat recurs la sentinţa magistraţilor Curţii de Apel Piteşti, în dosarul intitulat de presă drept “Mafia Imobiliară”. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi primul termen urmând să aibă loc abia în 2 octombrie 2012.

Înregistrat în 2010 dar strămutat anul trecut de la Curtea de Apel Craiova la Curtea de Apel Piteşti dosarul, intitulat de presă “Mafia Imobiliară” a ajuns luna trecută la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Asta, urmare a recursului procurorilor DNA, în urma sentinţei date de magistraţii piteşteni. De altfel, Curtea de Apel Piteşti a decis în luna aprilie a acestui an ca nimeni să nu facă închisoare în dosarul în care a fost pusă sub acuzare fosta subprefectă Lelioara Deaconu, dar şi fosta şefă a juriştilor din Prefectura Gorj, Ioana Călinescu.

Lelioara şi soţul, achitaţi
Lelioara Deaconu a fost achitată de acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial, precum şi pentru acuzaţia de instigare la fals intelectual în formă continuată. Fosta subprefectă s-a pensionat cu vreo cinci ani în urmă, iar ancheta a fost deschisă ulterior, în cadrul acestui dosar fiind urmărit penal şi soţul său, avocatul Nicolae Deaconu, achitat acum, de asemenea, pentru acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial, precum şi pentru acuzaţiile de evaziune fiscală şi fals în declaraţii. Nu la fel s-a întâmplat cu fosta şefă a Biroului Juridic din cadrul Prefecturii Gorj, Ioana Călinescu, pentru care judecătorii argeşeni au decis o condamnare de doi ani pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese, executarea pedepsei fiind suspendată condiţionat pentru o perioadă de 4 ani, pe alţi 10 ani acesteia fiindu-i interzise mai multe drepturi civile. Călinescu a fost achitată pentru alte acuzaţii pe care DNA le-a formulat la adresa sa, instanţa achitându-l şi pe Ştefan Burcheci, fost membru al Corpului de Control din Prefectura Gorj, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată săvârşită în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, dar şi pentru instigare la fals în înscrisuri oficiale. Fostul şef al Serviciului Agricol din Primăria Târgu Jiu, Ilie Gheorghe, a fost şi el achitat de Curtea de Apel Piteşti pentru acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată săvârşită în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, dar şi pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. O subordonată a acestuia, Marinela Bardan, a fost condamnată, în schimb, la 2 ani închisoare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, ea fiind condamnată la 2 ani de închisoare şi pentru fals material în înscrisuri oficiale. Instanţa a dispus ca inculpata să execute 2 ani de detenţie, pedeapsa fiind înlocuită, prin aceiaşi sentinţă, cu suspendarea sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here