Doliu naţional, în Chile, după cutremur

324
chile-12Statul Chile, care va fi vizitat vineri de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a decretat trei zile de doliu naţional începând de duminică, în urma cutremurului şi a valului seismic de la 27 februarie, soldate cu peste 800 de morţi, un bilanţ oficial încă incert.

Preşedintele ţării a decretat doliu naţional pentru trei zile începând de duminică 7 martie la miezul nopţii, în memoria chilienilor ucişi”, a declarat ministrul-adjunct Patricio Rosende, citind un comunicat joi seara.
Cetăţenii au fost invitaţi să aşeze drapelul naţional la intrarea în locuinţe.
Oficialul a citit apoi „lista completă a celor 279 de chilieni care au fost identificaţi de serviciile de intervenţie”, o listă dată publicităţii pe site-ul oficial al ministerului.
În niciun moment Rosende nu a menţionat revizuirea bilanţului oficial de 802 morţi, datând de miercuri seara.
El nu a mai comunicat numărul morţilor neidentificaţi, aşa cum a procedat de fiecare dată după catastrofă şi nu a mai menţionat numărul persoanelor dispărute.
După-amiză, preşedintele Michelle Bachelet a sugerat că în sectorul regiunii Maule, persoanele dispărute ar fi fost semnalate ca fiind decedate.
În zonele sinistrate din centru-sud, echipele de intervenţie, scafandri şi câinii continuă căutarea persoanelor dispărute, mirosul de cadavre fiind din ce în ce mai puternic.
În mai multe cartiere din Concepcion, al doilea oraş ca mărime din Chile, cu 500.000 de locuitori, şi capitala celei mai grav afectate dintre regiuni, au fost puse în mişcare utilaje mecanice pentru debarasarea dărâmăturilor.
Această catastrofă „ne-a pus la încercare ca naţiune, încă o dată”, a declarat Bachelet în timpul vizitei la Concepcion. „Chile se va redresa”.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here