Directorul Calotă, omul lui Bălă la Penitenciarul Târgu-Jiu

690

penitenciarNoul director al Penitenciarului Târgu-Jiu, Marin Calotă, împuternicit pe funcţia deţinută anterior de Constantin Bălă, nu se bucură din prima de simpatia cadrelor. Salariaţii Penitenciarului Târgu-Jiu stau cu teamă că directorul Calotă ar fi omul lui Bălă, adus aici de la Penitenciarul Craiova, pentru a nu scăpa de sub control situaţia legată de ancheta DNA. Angajaţii, susţin surse din penitenciar, se tem că noua echipă ar urma să monitorizeze şi să exercite presiuni asupra cadrelor şi deţinuţilor care fac parte din dosarul instrumentat de procurorii de la Anticorupţie.

Comisarul şef Calotă Marin, aflat încă la Penitenciarul Craiova, a primit anul acesta titulatura de “cel mai bun ofiţer operativ”, declarat de Revista Penitenciarelor. În scurta descriere a revistei se face un portret al celui evidenţiat astfel: “Calotă pune accent deosebit pe rezolvarea corectă şi în timp util a problemelor specifice muncii, relaţionează cu colegii, îndeplinind atribuţiile cu profesionalism, seriozitate şi principialitate, manifestă disponibilitate şi respect faţă de valoarea umană”. Cadrele de la Penitenciarul Târgu-Jiu nu îl ştiu pe Calotă din revistă ci au avut un contact cu acesta, unii spun un prim contact, chiar anul trecut. Calotă a trecut pragul Penitenciarului Târgu-Jiu venind de la Craiova, unde la acea vreme era director adjunct de pază, pentru a lua aproximativ 15 deţinuţi care plănuiau aici o aşa-zisă revoltă. Totul s-ar fi petrecut în puterea nopţii, surse din penitenciar menţionând că nu s-ar fi impus o asemenea acţiune, mai ales noaptea, în condiţiile în care deţinuţii în cauză erau repartizaţi în regim semideschis. Deţinuţii au fost duşi la Penitenciarul Craiova şi li s-a schimbat regimul, din semideschis în închis, pentru a se justifica transferul acestora. Trebuie menţionat că regimul trebuia schimbat la Târgu-Jiu şi apoi respectivii trebuiau transferaţi. Cert este că deţinuţii respectivi au contestat în instanţă schimbarea abuzivă a regimului şi chiar au avut câştig de cauză, fiind repuşi în drepturi. În final, ei au fost transferaţi la Penitenciarul Severin care are de altfel acelaşi profil ca cel de la Târgu-Jiu.

Un proces şi un accident vascular

Acţiunea lui Calotă din 2010 nu a dus numai la un proces cu deţinuţii ci şi la un accident vascular. Asta deoarece în timpul operaţiunii respective, acţiune în forţă, pe fondul nepregătirii corespunzătoare a cadrelor, unul dintre agenţii actualului director al Penitenciarului Târgu-Jiu a făcut un accident vascular cerebral. Din momentul respectiv, deşi este în viaţă, agentul în cauză nu a mai putut să îşi exercite profesia.

Mâna lui Ioan Bălă dar degete lui Constantin Bălă

Chestorul Ioan Bălă, care se face vinovat de aducerea la Târgu-Jiu a echipei de la Penitenciarul Craiova, se aude că ar fi urmărit special acest lucru. Ioan Bălă pare că îi oferă o mână de ajutor fostului director Constantin Bălă, deoarece cei veniţi acum de la Craiova au fost nu demult subordonaţii celui anchetat de DNA. Şi Astfel, omul lui Bălă, adică Marin Calotă, ţine sub control, susţin aceleaşi surse, situaţia de la Penitenciarul Târgu-Jiu, şi ancheta DNA.

A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here