Din silă, nu din milă! – Dar de dragul supravieţuirii

370

Vreţi, nu vreţi eu nu-l voi lua la rost pe primul ministru Victor Ponta. Indiferent ce zic analiştii cu vechi ştate de serviciu, care, destul de grăbiţi, l-au luat deja la puricat.

Chiar la declaraţia apreciată de mulţi ca neavenită, aceea cu posibilitatea negocierii pentru posibila guvernare cu UDMR, mi-am dat seama că a făcut-o dintr-un indiscutabil instinct politic. Analiştii l-au criticat, deşi nu era nimic sigur. Pur şi simplu le-a întins o mână şi a anticipat că totdeauna va fi disponibil să negocieze cu maghiarii din România. Fără să încalce nişte principii clare ale construcţiei solide numite USL. Existau suficiente motive că o asemenea declaraţie – dată la Târgu-Jiu – imediat după închiderea urnelor să fie benefică obţinerii candidaturii la funcţia de viitor prim ministru. Pur şi simplu, din start, le-a dovedit mai marilor CE şi UE că-i omul dialogului, iar pe plan intern s-a produs o izolare a PDL. Componenţa Guvernului Ponta 2 are un număr variabil de portofolii – între 22-24 – dar vicepremierii vor fi trei. Mult şi pe drept hulitul Gabriel Oprea va fi unul dintre vicepremieri, dar fără portofoliu. Iar din moment ce bugetul viitorului cabinet nu-l va depăşi pe cel actual, la fel cum nici cei 588 de parlamentari nu vor avea bani mai mulţi decât trecutul Parlament e limpede că, din punct de vedere economic, primul ministru Victor Ponta se va încadra în promisiunile făcute electoratului. Şi nu va fi mână spartă.
Astăzi vom afla componenţa noului Guvern Ponta şi nu ne vom îngădui să fim Mafalda. Dea domnul să fie aleşi miniştri capabili, din punct de vedere profesional, chiar dacă ei sunt numiţi politic. Absenţa UDMR din noul Cabinet este firească. La câte rele s-au dedat alături de PDL, UDMR merită o penitenţă. Adică să stea în Opoziţie. Şi mai sper să fie o Opoziţie constructivă. E greu de apreciat cât de tare a greşit tripleta Ponta, Antonescu, Dragnea mergând la Cotroceni. Bezmeticul din capul statului prea ameninţase, deşi alegătorii nu mai au încredere în el. Şi votul din 29 iulie ori cel din 9 decembrie au dovedit-o. Pur şi simplu, s-a evitat o criză politică. Ori, se ştie, cel mai inteligent cedează. Zilele trecute, comentând situaţia din ţara noastră, The Wall Street Journal, sub titlul „Ajutat de UE să supravieţuiască, Băsescu l-a desemnat în silă pe Ponta”, ideea principală şi cu totul deşteaptă susţinând următoarele: „Preşedintele României l-a desemnat în silă drept premier pe rivalul său Victor Ponta, evitând astfel o criză constituţională, dar pregătind, pe de altă parte, terenul pentru noi turbulenţe în una dintre cele mai noi şi mai sărace ţări ale UE”. Am o cu totul altă părere, privind presupusa silă. Este mai degrabă şansa Guvernatorului Traian Băsescu de a nu se vedea expus unei noi suspendări.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here