Deţinuţii vor lucra pentru primării

551

4Din luna octombrie, persoanele private de libertate care doresc să se reintegreze în societate prin muncă, au această ocazie, în cadrul unui program în care partenere sunt mai multe primării din judeţ. Deţinuţii vor putea lucra pentru aceste instituţii, în diferite domenii care necesită muncă necalificată.

Proiectul se numeşte „Persoane private de libertate în slujba protecţiei mediului înconjurător pentru creşterea competitivităţii şi a atractivităţii teritoriilor” este cofinanţat european. Include şase penitenciare, printre care şi cel din Târgu-Jiu, şi primăriile aferente, există şi doi parteneri transnaţional, AFPA Franţa şi Asociaţia Adhoc Mediteranee – Corsica precum şi Europrotector România. În urma acestui proiect, primăriile care doresc să se implice semnează un contract de parteneriat cu penitenciarul şi îşi prezintă necesităţile şi domeniile în care au nevoie de forţă de muncă. Un prim pas a fost deja făcut, având loc o întâlnire la penitenciar la care au participat reprezentanţi ai tuturor partenerilor din acest proiect. Unul dintre aceştia este şi Primăria Alimpeşti care, la rândul său, a mai atras alte câteva primării din judeţ.

Workshop în cadrul proiectului

La sfârşitul lunii august va avea loc un workshop în cadrul căruia se vor discuta toate aspectele programului, progresele făcute şi, de asemenea, se vor stabili şi o serie de amănunte. „Nu ştim încă pe ce criterii se va face selecţia în rândul persoanelor private de libertate. Aceştia îşi vor exprima dorinţa de a participa. Cred că vom primi foarte multe cereri, dar trebuie să vedem care sunt criteriile de selectare. Tot în cadrul workshopului se va stabili şi modalitatea prin care noi vom anunţa persoanele private de libertate despre faptul că pot participa la acest program”, a declarat comisarul Lucia Prunariu, şef serviciu de educaţie, cea care se ocupă de acest program.

Muncă necalificată

Din primele discuţii, muncile pe care persoanele private de libertate le vor presta sunt acelea de curăţire a spaţilor verzi sau a şanţurilor, reparaţii interioare sau exterioare, garduri împrejmuitoare şi tot felul de activităţi care nu necesită neapărat o calificare. Potrivit şefului serviciului de educaţie, acest program are un rol dublu, ajutând atât persoana privată de libertate, cât şi societatea în care acesta, după detenţie, se va întoarce. „Deţinutul se formează şi are ocazia să facă ceva bun, în timp ce comunitatea în care acesta urmează să muncească îşi schimbă viziunea despre persoanele private de libertate. De asemenea, prin acest proiect sunt identificate eventualele locuri de muncă pentru ei, atunci când vor ieşi”, a declarat Simona Dumitriu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here